Om du ikke har fått nok turtips allerede kan du få fem nye her

Ofte tar jeg meg selv i å sitte og lese om andre sine erfaringer knyttet til friluftslivet, og det mangler ikke på lesestoff. Det er skrevet mangt og meget om turtips gjennom «alle tider», og i dag er det meste lett tilgjengelig på nett. Det er i så måte nesten ikke mulig å hoste opp noen ny «vidundermedisin». Her kommer det allikevel fem turtips som ikke er like lett tilgjengelig på nett. Forhåpentligvis vil det være noen som kan dra nytte av dem.

Når jeg satte meg ned og skulle prøve å komme med noen såkalte «lure triks i ludo» viste det seg å være vanskeligere enn hva jeg hadde trodd på forhånd. Det aller meste er skrevet om utallige ganger tidligere, og selv bedriver jeg det jeg kaller for et enkelt friluftsliv ala pakk sekk, gå så langt du har lyst, sett opp telt og kos deg der til du går videre. Med andre ord lite hokus pokus.

Jeg kunne selvsagt skrevet om hvilket utstyr som kan være relevant, hvordan pakke sekken, husk solkrem i påskefjellet, hvordan bruke kart og kompass eller hvordan fyre bål osv. Kan hende jeg gjør det ved en senere anledning som enkeltemner, men denne gangen håper jeg å komme med fem enkle tips som kanskje ikke er like lett tilgjengelige på nett.

Alternativt myggmiddel

Om du nå har kommet deg til skogs eller fjells og plutselig oppdager at myggmiddelet ligger igjen hjemme kan never være en mulig redning. Never, altså barken du finner på bjørka sies å hjelpe mot mygg. Noen mener at du må kutte av et stykke av barken og legge ved bålet, og etter hvert som neveren varmes vil det begynne å sive ut olje. Du drar deretter neveren over huden slik at oljen påføres huden. Andre mener at det skal være tilstrekkelig å ta et stykke never og smøre seg over huden. Om du plages tilstrekkelig antar jeg at du prøver begge måter. Bare sørg for at du ikke ødelegger alt av bjørketrær eller gjør som han som trodde det var snakk om lever og ikke never….

teltlivet_roteskuff_skriblerier_tips1

Masse never selv om bjørkestammene er noe tynne

Skolisser

Jeg har skrevet om dette tidligere, men jeg nevner det igjen. Ved gjentatte anledninger har jeg opplevd at skolissene ryker etter en tids bruk. Om du skal på en lengre tur vil jeg derfor anbefale deg å ta med deg en ekstra skolisse. Om ikke skolissen ryker kan det vel hende at du kan få bruk for den på andre måter? Selv har jeg lisser som er ment til hockeyskøyter. Disse lissene har fungert bra så langt, men det finnes helt sikkert andre som også er egnet til formålet. Jeg har så langt styrt unna materialer som paracord og lignende siden overflaten er mye glattere enn for eksempel hockeylissene jeg nå bruker.

teltlivet_roteskuff_skriblerier_tips2

Hockeylisser og fjellstøvler

Pakk vanntett

At det er lurt å pakke i noe som er vanntett er det ingen tvil om. I dag finnes det både dyre og noen billigere varianter av vanntette pakkposer på markedet. Noen vil kanskje være uenige med meg, men selv mener jeg at du kommer langt med søppelpose og vanlige plastikkposer fra daglighandelen. Selv om de vanntette pakkposene du får kjøpt tåler mer skal du være rimelig mye (og lenge) på tur før jeg anbefaler deg å investere i noe annet enn vanlige plastposer og en søppelsekk eller tre.

Tre to søppelsekker inn i hverandre slik at det blir til en og fyll hovedrommet i sekken din med disse. Deretter pakker du alt du ikke vil at skal bli vått i plastikkposer og plasserer ned i hovedrommet som allerede er beskyttet av søppelsekkene.  Soveposen ville jeg også hatt en egen søppelsekk rundt. Da skal det straks mer til for at klærne eller soveposen du har med deg blir gjennomvåt om himmelen skulle åpne seg.

teltlivet_roteskuff_skriblerier_tips3

Skulle ha pakket vanntett gitt

Kjøleskap på tur

I sommerhalvåret er det som følge av varmen og insekter som oftest utfordrende å skulle oppbevare ferskmat av ulikt slag. I alle fall om du er på en tur som strekker seg over noen dager. Avhengig av vanntemperatur er selvsagt et kjølig vann eller en kald elv greit å kunne legge mat og drikke i om du bruker vanntette beholdere. Om du er på høyfjellet kan det også hende at du har en snøfonn tilgjengelig som er et utmerket sted for kjøling og oppbevaring av mat/drikke.

Det som kanskje ikke er et like innlysende kjøleskap er myr. Om vannet er varmt og snøfonna er borte kan myra være løsningen. Om du graver deg et stykke ned i myra vil det være overraskende kjølig. De fleste som bruker myra som kjøleskap bruker plastpose eller lignende som omslag. Det du i tillegg kan skal være klar over er at myrmose (altså kun mosen) har en konserverende virkning på for eksempel fisk. Om du har fått mer fisk enn du klarer å spise kan dette være en aktuell måte å oppbevare den på. Pakk mosen rundt fisken før du graver den ned i myra så skal den være holdbar lengre enn til neste gang du er sulten.  Husk å sløye og rense fisken godt før du graver den ned.

teltlivet_roteskuff_skriblerier_tips4

Trenger ikke større kjøleskap enn dette

Diare på tur

Fra tid til annen hender det at vi alle opplever løs mage. Det kan være irriterende nok i seg selv, men det oppleves ekstra unødvendig å måtte slite med dette på tur. På apoteket er det kulltabletter å få kjøpt, men om du ikke har dette med deg i førstehjelpssakene dine finnes det alternativer. I stedet for kulltablettene som fremdeles er på apoteket tar du deg rett og slett litt kull fra bålet og skyller ned med noen kopper vann. (Vær dog oppmerksom på at dette kan påvirke opptaket av eventuelle andre medikamenter du måtte bruke).

teltlivet_roteskuff_skriblerier_tips5

Dagen derpå og kullet ligger klart i bålrestene

Det er alltid kjekt å ha et og annet tips i bakhodet eller å sitte foran skjermen og lese om andre sine erfaringer. Det viktigste er uansett å komme seg ut på tur og høste sine egne erfaringer.

God tur!