Lapsk Vallhund

teltlivet_lapskvallhund_lopi2

Biografi

Rakkaren har altså navnet Lopi og er en 2012 modell. Han er av rasen Lapsk Vallhund og kommer fra kennel Lapeira som holder til på Lillehammer. Etter tre måneder ble han overtatt av undertegnede.

Jeg har tidligere hatt Schäfer, men aldri Lapsk Vallhund. Når jeg i 2012 igjen skulle skaffe meg hund var det lenge en Husky eller Alaskan Malamute det sto mellom. Tilfeldighetene ville det allikevel slik at jeg kom over rasen Lapsk Vallhund. Etter nøye overveielser endte jeg også til slutt her. Jeg har foreløpig ikke angret på dette valget, så får fremtiden vise om det blir en av de andre to rasene ved neste korsvei.

Fra starten av gikk tiden med på hverdagslydighet og tilvenning i hundegård. Denne gangen hadde jeg et langt mindre sett med regler som skulle gjelde for den nyankomne enn hva jeg har hatt i tidligere hundehold. De skulle være få, men gode. Tanken var å ikke forme en sirkushund, men heller en bra turkamerat. Jeg skal innrømme at de få reglene som gjaldt fra starten av raskt ble enda færre. Dette kan være noe av årsaken til at han har fått en ganske sterk «personlighet».

Helt fra starten av har han vært med på alt av aktiviteter og det tok ikke mange ukene før han fikk sin første teltnatt, og han har nå et tresifret antall utenetter under beltet.

Han er stort sett enkel å ha med å gjøre, dette være seg på tur eller innomhus. Jeg kunne nok allikevel tenke meg at han ble noe mer tålmodig under marsj. Om det er en fem-minutter, pissepause eller bildeknipsing som er årsaken til en liten stopp spiller ingen rolle. Han vil fremover uavhengig av om vi har gått fem minutter eller fem timer. Når vi har kommet frem for dagen slår han seg riktignok til ro med en gang. Han kan vel heller ikke sies å være noe godt forbilde når det gjelder å gå i hundebånd.

Han har så langt ikke blitt benyttet i avl, men dette er noe jeg vurderer. Selv om det er turlivet som ligger oss nærmest kan vi vise til en gjesteopptreden i utstillingsringen. Der var det bare lovord og flotte kritikker.

Ellers er han veldig tillitsfull ovenfor mennesker, men kan være dertil utfordrende ovenfor enkelte hunder. Jeg opplever han som en kar med sterkt hode, uten nervøse nykker og med få begrensninger.  Det viktigste i denne rakkaren sitt liv er allikevel tur og kos. Ingen av delene kan han få nok av.

Og nevnte jeg at han ikke ville fått utdelt svømmeknappen selv på en god dag?

Om du vil ha tak i han er han foreløpig kun å nå på mail og kan nåes på følgende adresse lopi@teltlivet.no.

Han svarer så fort det lar seg gjøre.

 

Stikkord for Lapsk Vallhund

Opprinnelsesland/hjemland: Finland

Helhetsinntrykk: Middels stor spisshund, rektangulær. Kraftige ben, muskuløs. Spenstig, men virker ikke tung. Tydelig kjønnspreg. Pelsen velegnet for arktisk klima.

Adferd/ temperament: Lærevillig, rolig, vennlig, energisk og arbeidsvillig. Har lett for å bjeffe under gjeting.

Bevegelser: Frie, fjærende og avbalanserte. Travet utrettelig. I hurtig trav tendens til snoring.

Størrelse og vekt: Mankehøyde: Hannhunder: Ideal 51 cm ± 3 cm
Tisper: Ideal 46 cm ± 3 cm

teltlivet_lapskvallhund_lopi