En slags påsketur

Så var altså påskeuken kommet. Som så mange andre hadde jeg planlagt å tilbringe tiden høyt til fjells med puddersnø, kaffe på termos og kanskje en velfortjent appelsin mens påskesola stekte både nese og kinn røde. Neida, jeg hadde ikke det, men jeg hadde fri. Problemet var bare at jeg ikke hadde klart å bestemme meg for hvordan denne uken skulle tilbringes.

Først stod det mellom fjell og snø eller lavlandet på sørlandet med håp om våryr ørret som gikk amok på mine egne tørrfluer jeg hadde strevd meg gjennom vinteren med.

Da fridagene plutselig gjorde sin ankomst og kalenderen sa bruk dagene som du vil ble både fjell, snø, hjemmelagde tørrfluer og våryr ørret forkastet. Jeg hoppet rett og slett i bilen, satte kursen mot Indre Agder og visste ikke hvor jeg skulle starte ferden, men fant ut av at jeg skulle gå til Vennesla hvor nå familien bor. Det endte med at jeg parkerte øst for Sveindal og vest for Bjørndalsvatnet. Hvor lang tid det ville ta og nøyaktig rute tok jeg som det kom.

teltlivet_blogg_påsketur_indreagder1

Jeg ser meg tilbake etter at jeg har begynt på første stigning

Det var allerede blitt ettermiddag når jeg satte kursen sørover gjennom skogen. Jeg tenkte derfor at første natt ville være fin å tilbringe i sørenden av Kosvatnet. På vei over heia var det strålende sol med en ganske sur vind. Det var allikevel en fantastisk flott start på turen med tidvis også flott utsikt. På vei over heia støkte vi også opp et par orrfugler.

teltlivet_blogg_påsketur_indreagder2

Midt inne på heia kom vi over restene til det som må være etter en gammel løe

teltlivet_blogg_påsketur_indreagder3

Snødekte fjell i nord

teltlivet_blogg_påsketur_indreagder4

Veien videre over heia

teltlivet_blogg_påsketur_indreagder5

Utløpet av Kosvatnet

Etter å ha unnagjort en flott start over heia kom vi ned til utløpet av Kosvatnet og fikk opp duken. Det blåste friskt fra nord så duken fungerte utmerket som skydd for vinden. Etter å ha servert Lopi middagen, fått i meg en pose med Real Turmat og falt for fristelsen av en kopp kaffe hoppet jeg ganske raskt i posen. Kvelden kunne ikke blitt finere der hvor jeg lå i posen mens fullmånen steg over trekronene.

teltlivet_blogg_påsketur_indreagder6

Det er ikke alltid like lett å lese kart

teltlivet_blogg_påsketur_indreagder7

God natt

Neste dag begynner like fint som gårsdagen. Strålende sol, men fremdeles noe vind som suser rundt ørene. Starten på dagen begynner i et særdeles rolig tempo med sløving og kaffe hvor fremdeles horisontalen i posen er gjeldende. Klokken er nesten elleve før sekken igjen er på skuldrene og kursen fortsetter sørover.

teltlivet_blogg_påsketur_indreagder8

Utløpet av Kosvatnet krysses

Vi krysser elva og går en kilometer eller noe slikt langs grusveien forbi Abusland. På det ene jordet langs grusveien blir vi også var en rådyrbukk som beiter mens den lengter etter grønt gress.

teltlivet_blogg_påsketur_indreagder9

Rådyrbukken lengter etter grønt gress

Etter å ha passert Abusland legges kursen mer eller mindre mot Hissteinen. Hissteinen er toppen som danner grensen mellom Evje og Hornes, Marnardal og Vennesla kommune. Dette er altså min treriksrøys på turen. Om jeg ikke gikk med nesa i sky gikk jeg heller ikke med den i kartet. Dette resulterte i at marsjen mot Hissteinen tok noe lengre tid enn hva den egentlig skulle gjøre, men hva gjør vel det når man storkoser  seg på dyretråkk langs furuleggene helt alene til skogs.

teltlivet_blogg_påsketur_indreagder10

Etter litt roting med orienteringen måtte tørsten slukkes

teltlivet_blogg_påsketur_indreagder11

Børre bever hadde satt sine spor langt til skogs

teltlivet_blogg_påsketur_indreagder12

En myrdal mot Hissteinen

Etter å ha kommet frem til Hissteinen tar vi en times tid pause. Nyter stunden og ser skogkledde åser så langt øyet kan se. Jeg må vel også innrømme at mens Lopi sov sin dypeste søvn der i lyngen fant to hundre gram med ren melkesjokolade veien gjennom svelget til undertegnede uten at jeg hadde nevneverdig dårlig samvittighet av den grunn.

teltlivet_blogg_påsketur_indreagder13

Hissteinen. Min treriksrøys på turen

teltlivet_blogg_påsketur_indreagder14

Skog så langt øye kan se, og jeg er så heldig at jeg skal samme veien

Etter en times rast så surrer vi oss frem til Risvannet hvor duken igjen blir spent opp. Vi støkker også opp flere fugl denne dagen. Som vanlig blir det middag før posen og kartet venter. Det er lenge siden jeg har fått så mye søvn som disse dagene. Jeg både sovner og våkner til at orrfuglen spiller for oss. Vi er et takknemlig publikum der vi ligger i lyngen. Tilfeldighetene vil det denne gangen slik at jeg våkner når solen står opp. Jeg får nok en gang et fantastisk øyeblikk, foreviger dette med et par knips før jeg deretter snorker videre.

teltlivet_blogg_påsketur_indreagder15

Ruten videre må spikres

teltlivet_blogg_påsketur_indreagder16

Takk for i dag

teltlivet_blogg_påsketur_indreagder17

Atter dag

teltlivet_blogg_påsketur_indreagder18

Et par timer senere er det på tide å begynne å virke

teltlivet_blogg_påsketur_indreagder19

Kaffe sørger for morgenstund med gull i munn. Vakkert ikke sant?

Når vi har stablet oss på bena legger vi i vei mot RV 9 hvor det planlegges å krysse denne mellom Kile og Hægeland. Vi krysser som planlagt og tar oss igjen opp på heia. Vi har lenge gått på stier hvor det har vært helt tydelig at skogens konge også vandrer. Det har vært mye ferske elgspor å se. Vel oppe på heia igjen skal vi også få en liten titt av denne flotte skapningen. På ca femti meter knaker det i kvist og jeg blir var elgen bak noen tre. Slik står den en stund før den med stor ro traver skrått bort fra oss. Vi ender til slutt opp med å slå leir ved Hudetjønn.

teltlivet_blogg_påsketur_indreagder20

Bakparten på elgen kan skimtes

teltlivet_blogg_påsketur_indreagder21

Takk for visitten

teltlivet_blogg_påsketur_indreagder22

Siste solnedgangen

I dag våknet jeg tidlig, men solen glitret i dag med sitt fravær. Når jeg åpnet øynene så jeg at noen drypp effektivt hadde blitt stoppet av duken som var spent over hodet mitt. Jeg var klar over at i dag så det ut til at meterologene var skjønt enige om at det skulle regne så jeg bestemte meg for å droppe sløvingen med kaffe fra soveposen. Pakk pikk-pakket og kom deg avgårde før regnet virkelig tar til var tanken som dominerte i dag. Som tenkt så gjort, sekken ble pakket og vi la i vei før klokken var åtte. Det hele endte med at vi gikk gjennom våt skog frem til Vennesla.

teltlivet_blogg_påsketur_indreagder23

Solen var erstattet av disse dråpene

teltlivet_blogg_påsketur_indreagder24

Spor etter Hakke hakkespett

teltlivet_blogg_påsketur_indreagder25

Harepus har kost seg med veltede trær

teltlivet_blogg_påsketur_indreagder26

Regntung skog

Det ble altså ikke påskefjellet i år. Bortsett fra i trange daler og i enkelte nordhellinger så jeg heller ikke særlig til snøen. Appelsinen ble erstattet med Real turmat. Allikevel i overkant av syv mil senere, hvorav mange av de kilometerne har gått langs dyretråkk angrer jeg ikke.Vi har hilst på mange orrfugler, røy og tiur. Vi har sett rådyrbukk og elg. Ender og gjess har besøkt oss med vannet hver kveld.

De senere årene har det blitt mer fjell en hva det var tidligere. Enkelte hevder også at skogen er kjedelig sammenlignet med store vidder og høye fjelltopper. Det var i skogen jeg lærte mitt friluftsliv og det var i skogen barndommen fant sted. Om skogen er kjedelig lever jeg godt som kjedelig. Både fjell og vidder venter også i fremtiden, men skogen vil jeg aldri gi slipp på.