Postmann Pat har med seg langt hyggeligere saker enn de vanlige regningene.

Jeg er kanskje ikke den som er mest opptatt av gadgets og dippedutter. Før sommerens langtur har jeg allikevel måtte gå gjennom utstyret jeg har. Er det noe jeg trenger til denne turen som jeg ikke allerede har? Det er i så fall kjekt å finne ut av det nå og ikke en uke før jeg drar. Det ble til at jeg bestilte enkelte ting, og disse tingene har nå begynt å ramle ned i postkassa. Det er riktig moro å stikke nesa nedi der nå om dagen.

teltlivet_blogg_postkassa1

Tingene begynner å ankomme riktig adresse

Så langt er jeg ikke den som har skrevet mangt og meget om utstyr og bekledning, og nå om dagen ankommer det også mer i postkassa enn hva det normalt gjør. Årsaken er selvsagt forberedelser til sommerens langtur. At det er masse turutstyr å velge blant i dagens marked er det ingen tvil om. Noe har man mer bruk for en andre ting, og et par av duppedingsene som er tilgjengelige har jeg ikke hatt behov for før nå.

teltlivet_blogg_postkassa2

Bukse og jakke fra Fjellreven

I fjellet har jeg de siste par årene spradet rundt i skallbukse og skalljakke fra Mammut. At de har blitt mye brukt er det ingen tvil om, og ulike erfaringer er høstet. Jeg skal allikevel ikke begi meg ut på en erfaringsrapport på nevnte bukse og jakke denne gangen. Faktum er at det var på tide å bytte ut buksa. Den var nemlig i ferd med å falle fra hverandre.

Sannheten er også at jeg var veldig i tvil om hva jeg skulle gå for denne gangen. Jeg merker at det er lett å helle mot en eller annen skallbekledning. Til syvende og sist endte jeg allikevel opp med en bukse og jakke fra Fjellreven av modellen Singi. Begge i stoffet G1000. De er ikke vanntette slik mange forbinder med skallbekledning, men skal være vind og vannavvisende.

Hvorfor jeg landet på disse to fremfor skallbekledning var en kombinasjon av flere ting. Det ene var at jeg har tro på at disse skal være slitesterke sammenlignet med mange varianter du finner i «skallverdenen» (det skal riktignok sies at det også i den verdenen er stor forskjell i slitestyrke). «Vanntett og puster» har du kanskje hørt før. Jeg har fremdeles til gode å oppleve noe som er vanntett og som puster. Er det tett den ene veien er det også tett den andre veien med det resultatet at det kan bli svært klamt under «uniformen». Det var grunn nummer to. Tredje grunnen var pris. Jeg fikk rett og slett en så god pris på dette at jeg slo til. Den fjerde grunnen er pur nysgjerrighet. Dette er plagg og materiale jeg ikke har prøvd før. Er dette noe som har kommet i garderoben for å bli eller vil jeg igjen være å finne i skall allerede neste sommer?  At jeg vil bli våt er det ingen tvil om, men jeg har hørt at materialet skal tørke fort….

teltlivet_blogg_postkassa3

«Aggregatet»

Med tiden er det blitt mer og mer vanlig å dra med seg dippedutter av ulikt slag når man drar på tur. Noen av disse dippeduttene trenger også strøm for å overleve. For mitt vedkommende har jeg så langt klart meg fint uten verken såkalte powerbanker eller solcellepanel. Av ting jeg har med meg og som er avhengig av strøm er det i utgangspunktet bare batterier til fotokameraet, Inreach og hodelykta.

Nå som turen skal ha en varighet på 2 måneder ville jeg ikke klart meg med batteriene jeg har til fotokameraet. Jeg har egentlig hatt fire batterier tilgjengelig, men et har tatt kvelden og enda et synes å begynne å hangle. I praksis har jeg da 2 og ½ batteri tilgjengelig, og det er for lite til en slik tur. Det ville være en liten personlig katastrofe om jeg plutselig sto uten mulighet til å kunne ta bilder der inne i smørøyet. Et alternativ var å kjøpe flere batterier. Dyre batterier. Jeg bestemte meg for å gå for et solcellepanel. Etter noen runder med meg selv ble det goal-zero-switch-10-solar-kit. Et panel hvor jeg kan lade kamerabatterier, Inreach, mobil og annet om det skulle være aktuelt. Duppedittene kan lades direkte fra panelet eller du kan lade en batteripakke som du igjen kan lade dippeduttene fra om sola skulle utebli en periode.

teltlivet_blogg_postkassa4

Ladere fra Ebay

Den viktigste grunnen for å anskaffe meg solcellepanelet var kamerabatteriene. Men, det var et stort men her. Jeg kunne ikke finne noen batteriladere som var kompatible med USB. Stikkontakt i veggen eller sigarettenner er vanskelig å finne der ute i villmarka. Jeg fant til slutt en lader på nettet som så ut til å duge. Jeg manøvrerte meg skeptisk gjennom Ebay og plasserte til slutt to ladere i handlekurven. Minst en må være feilvare var tanken.

Når jeg nå kan sitte med de to laderne Made in China i min egen hånd slår det meg to ting. Kanskje tre. For det første: denne var veldig lett (noe som egentlig er en god ting). Deretter slår det meg at denne dippedutten her er ikke noe jeg ville hatt stående i stikkontakten hjemme uten tilsyn. Og til slutt tenker jeg at dersom dette funker er det genialt! Meteorologene skriker om sommer fra og med i morgen, og du kan være sikker på at jeg er å finne på altanen over et solcellepanel med en dippedutt som er merket Made in China. Jeg er spent!

teltlivet_blogg_postkassa5

Nye fjellstøvler. Igjen.

Nye tursko. Igjen. Dette er flaut, men jeg skal innrømme det. Jeg har vært så fornøyd med fjellskoa fra Meindl at jeg kjøpte et par til i fjor sommer. Et par som viste seg å være akkurat litt for små. Jeg skjønte ganske raskt at her var det ingen vei utenom. Jeg måtte kjøpe enda et nytt par. De ble ikke kjøpt før denne måneden, noe som i grunnen passet meg bra siden jeg kunne få et par sko fra Alfa til 50%. Jeg endte her opp med Alfa Bever Pro Advance, og håper ikke at jeg blir å savne støvlene fra Meindl.

Så om du trenger et par fjellstøvler, og kunne tenke deg å kjøpe et par fra Meindl kan du sende meg en mail. De kommer nemlig til å bli lagt ut på finn.no.

teltlivet_blogg_postkassa6

Kommer ikke utenom bøker

Det har også begynt å dette bøker ned i postkassa. To av bøkene er bøker som leses nå i forkant av turen som inspirasjon i tillegg til at jeg eventuelt kan plukke opp noe som er kjekt å vite om i forkant. De to som allerede har blitt lest er Børgefjell/Byrkije (av Kjartan Trana og Steinar Johansen) og Lomsdal-Visten (av Marius Nergård Pettersen).

Resten av papiret skal få gulne frem til jeg er på tur. Jeg kommer nemlig ikke utenom bøker på tur. De to bøkene som så langt har ankommet adressen til undertegnede og som skal være med på tur er Du finner meg i fjellene (av Forrest Carter) og Jorden skal gråte (av James Wilson). Disse to bøkene tror jeg kommer til å gjøre inntrykk, og jeg er ganske overbevist om at det vil bli sterkt både på den ene og andre måten når disse skal leses der ute i villmarka et sted.

Det som enda ikke har funnet veien til sin neste eier er fiskeutstyr. Etter at den gamle haspelstanga knakk må jeg til pers og kjøpe ny. Jeg har enda ikke bestemt meg for hvilken stang jeg kommer til å gå for. I tillegg kommer etter hvert en liten bunke kart til å finne veien til stuegulvet. De er i anmarsj.

 

Utenom disse tingene tror jeg ikke det er så mange andre ting jeg skal gå til innkjøp av. Det som nå er hodepinen er maten. Hvor mye skal jeg basere på fiskemiddager, hvor er det mest næring i forhold til vekt, hvor mye trenger jeg faktisk? Osv osv……

Nå, tilbake til næringstabellen!