Topplista

Teltlivet_Bokhylla_test5

Muligens topp 10 i vilkårlig rekkefølge

 #1
«Vinter i Maine» av Gerard Donovan

Julius Winsome er en skogens mann som det renner over for når noen jegere dreper bikkja hans. Han starter et hevntog mot alt og alle. Les den når du vil vite hvordan det hadde vært å være helt alene.

Beste sitat: «Det ligger ikke mye ære i smerte, ikke i det å holde den ut heller, og enda mindre i å gjøre det slutt på smerten.» 

 

#2
«Nedenom og hjem» av Charles Bukowski

Henry Chinaski er en innvandrergutt som blir banket opp av sin far og mobbet på skolen fordi han ikke er som de andre. Han en mistilpasset, uelsket gutt i en fattig familie. Boken er av og til direkte vond og lese. Ta den frem når du trenger å bli minnet på hvor godt du har det.

 

#3
Ellingbøkene av Ingvar Ambjørnsen

Elling bor alene i en leilighet i Oslo etter sin mors død, ender etterhvert opp som samboer med Kjell Bjarne i en trygdeleilighet. Elling har fått en rekke diagnoser, men det er vanskelig å ikke ta hans parti i hans syn og vrangforestillinger. Du vil garantert trykke Elling til ditt hjerte.

 

#4
Shantaram av Gregory David Roberts

Lin blir tatt for bankran og dømt til 20 år bak lås og slå. Han rømmer allerede etter to år. Deretter søker han tilflukt i slummen av Bombay hvor han starter en improvisert praksis som lege for 25000 av slummens beboere. Meget god bok om det å høre hjemme et sted og prøve å ta de rette valgene.

 

#5
Pelsjegerliv av Helge Ingstad

Helge Ingstads fire år lange opphold som pelsjeger i Canadas villmark. Skildringene tar for seg kalde vintrer og sult, men også om det enkle og gode villmarkslivet. Kanskje den boken som har inspirert flest norske friluftslivsentusiaster.

Beste sitat: «Her er min Kano, mine garn, min børse og mine hunder. Skogene og vannene står til min rådighet. Jeg sitter i skjorteermene foran teltet og føler meg som en millionær»

 

#6
Doppler av Erlend Loe

Andreas Doppler en mann med kone og barn som er lei av mennesker og «flinkheten». Under den «perfekte» overflaten er han en sint mann. Han bestemmer seg en dag for å flytte ut i skogen hvor han bosetter seg i telt. Dette er en bok som på mange måter tar et oppgjør med dagens forbrukersamfunn.

 

#7
Lille tre av Forrest Carter

Boken handler om en gutt som blir tidlig foreldreløs og vokser opp hos sin bestemor og bestefar på et enkelt lite gårdsbruk i fjellene. Besteforeldrene tilhører cherokee indianerne og de oppdrar han på indianer-vis. Han lærer om de gamle indianerskikkene og hvordan forholde seg til dyrene og naturen. Etter hvert som han vokser til tar han del i bestefarens produksjon av hjemmebrent whisky, en fin biinntekt for den lille familien. Dette er en lettlest, men meget leseverdig bok.

 

#8
Harens år av Arto Paasilinna

På veiene i de finske skogene kjører Vatanen på en hare, men det viser seg at haren kun har en brukket fot. Vatanen bestemmer seg for å bli igjen i skogen sammen med haren i stedet for å vende hjem til hverdagen med kone og jobb. De utvikler et bånd som man ellers ser for seg oppstår mellom en hundeeier og dens hund.

 

#9
En sjøens helt av Jon Michelet

18 år gamle Halvor Skramstad søker seg hyre på M/S Tomar hvor han får tilnavnet skogsmatros. Lite vet han om hva som venter han i konvoifarten. Halvor Skramstad er personifiseringen av utallige krigsseilere som la ned en innsats utover hva de så for seg når de mønstret på hver sine skip. Dette er Jon Michelet sin mesterlige måte å hylle krigsseilerne på.

 

#10
Alle bøker av Lars Monsen

Det er ikke til å komme fra at denne mannen er en av vår tids største villmarksmenn og eventyrere. Til tross for imponerende ekspedisjoner har Lars Monsen, slik jeg opplever det, aldri gitt slipp på svartkjelen. Dette er også gjeldende i hans forfatterskap. Og om du frem til nå ikke har catchet hans gode humor får du rikelig med sjanser i bøkene hvor han beskriver ulike situasjoner.

Det er godt det finnes slike eventyrere blant oss den dag i dag.