10 ting du må ha med på enhver fjelltur

På enhver fjelltur er det viktig å være godt forberedt. Uansett om du skal på en kort dagstur eller en lengre ekspedisjon, finnes det visse ting som alltid bør være med i sekken. Disse essensielle gjenstandene kan være forskjellen mellom en vellykket og behagelig tur, og en utfordrende og potensielt farlig opplevelse.

Først og fremst er det viktig å ha riktig utstyr for å takle de ulike værforholdene du kan møte på fjellet. En solid og komfortabel ryggsekk er avgjørende for å bære alt nødvendig utstyr, mens gode fjellsko gir deg stabilitet og beskyttelse mot ujevnt terreng. I tillegg bør du alltid ha med en regnjakke og ekstra klær i tilfelle været skulle snu.

Videre er det viktig å tenke på sikkerheten. En førstehjelpsutstyrpakke er et must, da den kan redde liv i nødstilfeller. En kompass eller GPS-enhet hjelper deg med å navigere i terrenget, mens en lommelykt sørger for at du ikke går deg vill etter solned

 • En solid og komfortabel ryggsekk er essensiell for å bære alt utstyret ditt på fjellturer.
 • Gode tursko eller fjellstøvler med godt grep vil gi deg stabilitet og beskyttelse mot ujevnt terreng.
 • Klær tilpasset værforholdene, inkludert lag-på-lag-prinsippet, vil holde deg varm og tørr under hele turen.
 • En pålitelig og vanntett telt er viktig for å sikre en god natts søvn og beskyttelse mot elementene.
 • Et kvalitetssovepose som passer til temperaturene du forventer å møte, vil sørge for at du holder deg varm om natten.
 • Vannflasker eller en vannpose er avgjørende for å holde deg hydrert gjennom hele fjellturen.
 • Nok mat og snacks som gir energi er nødvendig for å opprettholde styrke og utholdenhet underveis.
 • Kart, kompass eller GPS-enhet vil hjelpe deg med navigasjon og sørge for at du holder deg på riktig kurs.
 • Førstehjelpsutstyr, inkludert plaster, bandasje, smertestillende medisiner og insektmiddel, bør alltid være med i tilfelle uhell eller skader oppstår.
 • Toalettsaker som toalettpapir, hånddesinfeksjon og eventuelt en spade for å begrave avfall på en forsvarlig måte.

10 nødvendigheter for en vellykket fjelltur

En vellykket fjelltur krever god planlegging og riktig utstyr. Her er 10 nødvendigheter som bør være med i sekken når du legger ut på eventyr i fjellet:

1. Kart og kompass: Selv om du har med deg GPS eller telefon med kartfunksjon, er det viktig å ha et fysisk kart og kompass som backup. Batteriet kan dø eller signalet kan forsvinne, så det er alltid lurt å kunne navigere på gammeldags vis.

2. Førstehjelpsutstyr: Uhell kan skje, og derfor er det viktig å ha med et komplett førstehjelpssett. Dette bør inneholde bandasjer, plaster, sårrens, pinsett og annet nødvendig utstyr for å kunne håndtere mindre skader.

3. Ekstra klær: Været i fjellet kan være uforutsigbart, så det er viktig å ha med seg ekstra klær for å kunne tilpasse seg endringer i temperatur og værforhold. Husk spesielt på varme lag som ullundertøy og en vind- og vanntett jakke.

4. Mat og drikke: Sørg for å ha nok mat og drikke med deg på turen. Energirike snacks som nøtter, tørket frukt eller energibarer er gode alternativer. Husk også å ha med nok vann eller mulighet til å rense vann fra naturen.

5. Sovepose og liggeunderlag: Hvis du planlegger å overnatte i fjellet, er en god sovepose og et behagelig liggeunderlag essensielt for en god natts søvn. Velg en sovepose som passer til sesongen og temperaturen du forventer å oppleve.

6. Kniv eller multiverktøy: En kniv eller et multiverktøy kan være svært nyttig på tur. Det kan brukes til alt fra matlaging og reparasjoner til å klippe snorer eller lage bål. Sørg for at kniven er skarp og trygg å bruke.

7. Solbeskyttelse: Fjellet kan være nådeløst når det kommer til solstråling, spesielt på høyere høyder. Husk derfor å ha med solbriller, solkrem med høy faktor og en solhatt eller caps for å beskytte ansiktet mot solen.

8. Lommelykt eller hodelykt: Når mørket faller på i fjellet, kan en lommelykt eller hodelykt være avgjørende for sikkerheten din. Velg en lykt med lang batterilevetid og sterkt lys, slik at du kan se godt i mørket.

9. Telt: Hvis du planlegger å campe underveis, må du ha med deg et telt som tåler værforholdene i fjellet. Sørg for at teltet er lett å sette opp og pakke sammen, samtidig som det gir god beskyttelse mot vind og regn.

10. Fottøy: Et par gode fjellstøvler er kanskje det viktigste utstyret du kan ha på en fjelltur. Velg støvler som passer godt til føttene dine og gir god støtte og beskyttelse mot ujevnt terreng.

Disse 10 nødvendighetene vil bidra til en tryggere og mer behagelig fjelltur, uansett om du planlegger å være borte i noen timer eller flere dager. Husk alltid å tilpasse utstyret etter sesong, værforhold og lengden på turen.

Slik forbereder du deg best mulig for en fjelltur

Planlegging og rutevalg

Når du skal dra på fjelltur, er det viktig å planlegge turen grundig. Start med å velge hvilket fjell eller område du ønsker å utforske. Sjekk værmeldingen og føreforholdene i området, slik at du kan tilpasse utstyret og klærne dine deretter. Planlegg også ruten nøye, inkludert start- og sluttpunkt, avstander, høydeforskjeller og eventuelle overnattingssteder. Det kan være lurt å ta med kart og kompass for navigasjon.

Fysisk form og trening

Før du begir deg ut på en fjelltur, er det viktig å være i god fysisk form. Fjellturen kan være krevende både mentalt og fysisk, spesielt hvis det innebærer bratte stigninger eller langvarig gange. Forbered deg ved å trene regelmessig før turen. Gå turer i ulendt terreng, løp eller sykle for å styrke kondisjonen din. Husk også å strekke ut musklene før og etter turen for å unngå skader.

Pakking av nødvendig utstyr

For at fjellturen skal bli vellykket, må du ha med deg riktig utstyr. Her er noen essensielle ting som bør være med i fjellsekken:

 • Vanntett tursekk
 • Kart og kompass
 • Mat og drikke
 • Førstehjelpsutstyr
 • Ekstra klær og varme lag
 • Vind- og vanntett jakke og bukse
 • Gode fjellsko eller tursko
 • Hodelykt eller lommelykt med ekstra batterier
 • Solbriller og solkrem
 • Kniv eller multiverktøy
 • Mobiltelefon med nødvendige apper (f.eks. kart, værmelding)

Ved å pakke riktig utstyr kan du være godt forberedt på ulike situasjoner som kan oppstå underveis på fjellturen. Husk også å tilpasse utstyret etter årstid og værforhold.

Essensielt sikkerhetsutstyr som bør være med i fjellsekken

Førstehjelpsutstyr

Når du er på fjelltur, er det alltid viktig å ha med deg et godt utstyrt førstehjelpsskrin. Dette bør inneholde blant annet plaster, bandasje, sårrens, smertestillende medisiner, febernedsettende medisiner, samt eventuelle personlige medisiner du bruker. Det kan også være lurt å ha med en nødsignalfløyte og et teppe for å holde deg varm i nødstilfeller.

Redningsutstyr

I tillegg til førstehjelpsutstyr, bør du også ha med deg nødvendig redningsutstyr i fjellsekken. Dette kan inkludere en nødpeilesender (PLB), som kan sende ut nødsignaler og varsle redningssentralen om din posisjon. En solid tau eller klatretau kan være nyttig hvis du trenger å sikre deg selv eller andre i bratte partier. En solid kniv eller multiverktøy kan også være praktisk å ha med.

Kommunikasjonsutstyr

For å kunne kommunisere med omverdenen underveis på fjellturen, bør du ha med deg et pålitelig kommunikasjonsutstyr. Dette kan være en mobiltelefon med god dekning og ekstra batterier, samt eventuelt en radio eller satellittkommunikator for å kunne sende og motta meldinger selv uten mobildekning.

Ved å ha med essensielt sikkerhetsutstyr i fjellsekken, er du bedre rustet til å takle uforutsette situasjoner som kan oppstå underveis på fjellturen.

Anbefalt klær og utstyr for ulike typer fjellturer

Dagstur i lett terreng

Hvis du skal på en dagstur i lett terreng, er det viktig å velge klær og utstyr som er komfortable og funksjonelle. Her er noen anbefalte plagg og utstyr:

 • Lett tursekk
 • Tursko eller joggesko med godt grep
 • Behagelige turklær som ikke begrenser bevegelsesfriheten
 • Solbriller og solkrem for beskyttelse mot solen
 • Vanntett jakke i tilfelle regn eller vind
 • Lett ullgenser eller fleece for ekstra varme
 • Hodelykt eller lommelykt hvis turen kan strekke seg inn i kveldstimene
 • Matpakke, snacks og nok drikke for turen
 • Kart og kompass for navigasjon

Ved å velge riktig klær og utstyr kan du nyte en behagelig dagstur i lett terreng uten å bekymre deg for ubehag eller manglende funksjonalitet.

Lengre fjelltur med overnatting

Hvis du planlegger en lengre fjelltur med overnatting, må du ta med deg mer omfattende klær og utstyr. Her er noen anbefalinger:

 • Ryggsekk med god plass til sovepose, telt og matvarer
 • Robuste fjellsko som gir god støtte på ulendt terreng
 • Varm sovepose som passer til årstiden og temperaturene du vil møte på turen
 • Telt eller hengekøye, avhengig av hvilken type overnatting du foretrekker
 • Kokeapparat og brennstoff for matlaging
 • Turmat eller tørket mat som er enkel å tilberede
 • Varmt og vindtett turtøy, inkludert lue, votter og skjerf
 • Førstehjelpsutstyr og nødvendige medisiner
 • Ekstra batterier og ladere for elektronisk utstyr
 • Toalettsaker og hygieneartikler tilpasset friluftsliv

Ved å ha med riktig klær og utstyr kan du få en trygg og komfortabel opplevelse under en lengre fjelltur med overnatting.

Konklusjon

På enhver fjelltur er det viktig å være godt forberedt, og det finnes visse ting som du absolutt bør ha med deg. Disse essensielle gjenstandene vil ikke bare gjøre turen mer behagelig, men også bidra til din sikkerhet og trygghet i naturen.

Først og fremst er en solid ryggsekk et must. Den skal være romslig nok til å bære alt utstyret ditt, samtidig som den er komfortabel å bære på ryggen i lengre perioder. Videre er et kart og kompass viktige verktøy for navigering, spesielt hvis du befinner deg i områder uten mobildekning. En førstehjelpsutstyr kan redde liv i nødsituasjoner, så sørg for å ha med et grundig sammensatt sett.

I tillegg må du huske på klær som passer for værforholdene, inkludert regntøy og varme lag. En god sovepose og liggeunderlag vil sikre deg en god natts søvn under stjernehimmelen. Mat og vann er selvfølgelig avgjørende – planlegg måltidene dine nøye og ta med nok drikkevann eller en vannrenser.

Avslutningsvis er det viktig å respektere naturen når du drar på fjellturer. Ta med en liten søppelsekk for å plukke opp etter deg selv og andre, slik at vi kan bevare de majestetiske fjellområdene våre for kommende generasjoner. Gjør deg klar for uforglemmelige eventyr i naturen

 • Roger Hansen

  Hei! Jeg er Roger Hansen. Fra jeg var liten har jeg alltid følt meg hjemme ute i naturen, enten det er på en fjelltur eller ved et bål under stjernene. Friluftsliv er ikke bare en hobby for meg – det er en lidenskap. Jeg elsker å dele mine erfaringer og tips med andre, og håper at mine artikler her på Teltlivet inspirerer deg til å ta et steg nærmere naturen.

Leave a Comment