8 fantastiske fjellhytter for vandrere i Norge

Norge er et paradis for friluftsentusiaster, med sine majestetiske fjell og uberørte natur. Og for de som elsker å vandre, er det få opplevelser som kan måle seg med å tilbringe en natt i en av landets fantastiske fjellhytter. Disse hyttene, som ligger strategisk til langs noen av Norges mest spektakulære turløyper, gir deg muligheten til å utforske naturen på nært hold og samtidig nyte komforten og roen som disse unike overnattingsstedene tilbyr.

Enten du er en erfaren fjellvandrer eller bare ønsker å prøve deg på en kortere tur, finnes det hytter for enhver smak og vanskelighetsgrad. Fra de pittoreske hyttene ved foten av fjellene til de mer avsidesliggende og utfordrende hyttene høyt oppe i fjellandskapet – valget er ditt. Uansett hvilken hytte du velger, vil du bli belønnet med fantastisk utsikt, frisk luft og muligheten til å oppleve den norske naturens magi.

Så hvorfor ikke pakke sekken og legge ut på eventyr? Med disse

 • En fantastisk fjellhytte kan være den perfekte basecampen for vandrere i Norge.
 • Norges varierte landskap og imponerende fjelltopper gir utallige muligheter for uforglemmelige turer.
 • Her er åtte fantastiske fjellhytter som vil gi deg en unik opplevelse:
 • Hytte 1: Galdhøpiggen Turisthytte – Beliggende ved foten av Norges høyeste fjell, tilbyr denne hytten spektakulær utsikt og enkel tilgang til flere flotte fotturer.
 • Hytte 2: Trolltunga Hotel – Med sin ikoniske klippeformasjon og panoramautsikt over Hardangerfjorden, er dette et ideelt sted for eventyrlystne vandrere.
 • Hytte 3: Preikestolen Fjellstue – Ligger ved foten av Preikestolen, en av Norges mest kjente turistattraksjoner. Her kan du nyte vakre solnedganger og utforske de omkringliggende stiene.
 • Hytte 4: Rondvassbu – Plassert midt i Rondane nasjonalpark, er denne hytten omgitt av majestetiske fjell og vakre innsjøer. Perfekt for de som ønsker å oppleve uberørt natur.
 • Hytte 5: Juvasshytta – Ligger nær foten av Galdhøpiggen-breen og gir deg muligheten til å gå på brevandring eller bestige Norges høyeste fjell.
 • Hytte 6: Skåpet – En av DNTs mest populære hytter, beliggende i Jotunheimen nasjonalpark. Her kan du utforske flere flotte turløyper og nyte den fantastiske naturen.
 • Hytte 7: Kjerag Turisthytte – Ligger ved foten av Kjerag-fjellet og tilbyr enestående utsikt over Ly

8 fantastiske fjellhytter for vandrere i Norge

Norge er kjent for sin spektakulære natur og er et paradis for friluftsentusiaster. For de som elsker å gå på tur, er det mange fantastiske fjellhytter spredt rundt om i landet som tilbyr en unik opplevelse av norsk natur og kultur. Her er åtte av de mest fantastiske fjellhyttene som er ideelle for vandrere.

1. Gjendesheim: Beliggende ved innsjøen Gjende i Jotunheimen nasjonalpark, er Gjendesheim en populær base for fotturer i området. Hytta gir deg en fantastisk utsikt over Gjendevannet og de majestetiske Jotunheimen-fjellene. Det er flere flotte ruter du kan utforske her, inkludert den berømte Besseggen-turen.

2. Trolltunga Fjellstue: Trolltunga er uten tvil en av Norges mest ikoniske turistattraksjoner, og Trolltunga Fjellstue gir deg muligheten til å bo nær dette naturlige underverket. Fra hytta kan du ta del i guidede turer til Trolltunga eller utforske andre flotte turer i området.

3. Preikestolen Fjellstue: Preikestolen, med sin dramatiske klippeutsikt over Lysefjorden, tiltrekker seg besøkende fra hele verden. Preikestolen Fjellstue ligger like ved foten av denne imponerende klippen og tilbyr enkel tilgang til turen. Etter en lang dag med fotturer kan du slappe av i den koselige hytta og nyte den fantastiske utsikten.

4. Rondvassbu: Rondane nasjonalpark er kjent for sine vakre fjellformasjoner og rike dyreliv. Rondvassbu er en tradisjonell fjellhytte som ligger midt i nasjonalparken, omgitt av dramatiske topper og frodige daler. Herfra kan du utforske flere flotte fotturer, inkludert turen til det høyeste punktet i Rondane, Rondeslottet.

5. Krossbu: Hvis du ønsker å ta del i Norges mest berømte fottur, Jotunheimen Traverse, er Krossbu et ideelt sted å starte eller avslutte turen. Denne velkjente fjellhytta ligger ved foten av Galdhøpiggen, Norges høyeste fjell. Fra Krossbu kan du også utforske andre flotte turer i Jotunheimen nasjonalpark.

6. Finse 1222: Finse er et populært destinasjon for vandrere og naturelskere, spesielt på grunn av sin nærhet til Hardangervidda nasjonalpark. Finse 1222 er et historisk hotell som også fungerer som en fjellhytte for de som ønsker å utforske dette spektakulære området. Med sin beliggenhet ved jernbanestasjonen Finse, er det enkelt å komme seg til og fra hytta.

7. Skåpet: Ligger i hjertet av Hardangervidda nasjonalpark, er Skåpet en moderne fjellhytte som tilbyr flotte turmuligheter i området. Hytta har panoramautsikt over det vakre landskapet og er et ideelt utgangspunkt for turer til fots eller på ski. Du kan også oppleve den unike floraen og faunaen som finnes i dette uberørte naturområdet.

8. Glitterheim: Beliggende ved foten av Glittertind, Norges nest høyeste fjell, er Glitterheim en fjellhytte som tiltrekker seg mange vandrere hvert år. Hytta er omgitt av imponerende isbreer og majestetiske topper, og gir deg muligheten til å oppleve den rå skjønnheten i Jotunheimen nasjonalpark.

Disse åtte fjellhyttene representerer noen av de mest fantastiske stedene du kan bo under ditt eventyr i norsk natur. Enten du er en erfaren vandrer eller bare ønsker å utforske naturen på en mer behagelig måte, vil disse hyttene gi deg den perfekte basen for uforglemmelige opplevelser.

Hva gjør disse åtte fjellhyttene ideelle for vandreturer?

De åtte fjellhyttene som er nevnt her, er ideelle for vandreturer på grunn av deres fantastiske beliggenhet og tilgjengelighet. Disse hyttene ligger i noen av de vakreste områdene i Norge og gir en unik mulighet til å utforske naturen og fjellene rundt.

Hardangerjøkulen Fjellstue: Denne hytta ligger ved foten av Hardangerjøkulen, den sjette største isbreen i Norge. Med spektakulær utsikt og varierte turmuligheter, er dette et flott sted for både erfarne turgåere og nybegynnere.

Gjendesheim Turisthytte: Beliggende ved Gjende-sjøen i Jotunheimen nasjonalpark, er denne hytta et perfekt utgangspunkt for fotturer til Besseggen eller Bukkelægret. Utsikten over det turkise vannet og de majestetiske fjellene er helt fantastisk.

Planlegging og forberedelser for en tur til disse fantastiske fjellhyttene i Norge

Før du drar på tur til en av disse fjellhyttene, er det viktig å planlegge og være godt forberedt. Her er noen tips som kan hjelpe deg:

Finn riktig utstyr

 • Sørg for å ha riktig utstyr tilpasset fjellvandring, inkludert gode tursko, en solid ryggsekk, klær tilpasset værforholdene og en sovepose egnet for kalde netter.
 • Ta med deg kart og kompass for navigasjon i fjellet.

Planlegg ruten din

 • Forskning på de forskjellige rutene og stiene som fører til hytten du ønsker å besøke. Vurder lengden, vanskelighetsgraden og tidsrammen for hver rute.
 • Sjekk værvarselet før du drar, da værforholdene kan endre seg raskt i fjellet.

Ruter og stier til de spektakulære fjellhyttene i Norge

Det er flere ulike ruter og stier som fører til de spektakulære fjellhyttene i Norge. Her er noen av de mest populære:

Besseggen-ruten

Dette er en av Norges mest kjente fotturer, som går mellom Gjendesheim Turisthytte og Memurubu Turisthytte. Ruten tar deg over Besseggen-ryggen med fantastisk utsikt over Gjende-sjøen og Bessvatnet.

Trolltunga-ruten

Trolltunga-ruten starter fra Skjeggedal og tar deg til den berømte Trolltunga (Trolltungen). Denne spektakulære klippen stikker ut over Ringedalsvatnet og gir en fantastisk utsikt over fjellene rundt.

Fasiliteter og tjenester på fjellhyttene i Norge

Fjellhyttene i Norge tilbyr ulike fasiliteter og tjenester for å sikre at besøkende har et komfortabelt opphold. Her er noen av de vanlige fasilitetene du kan forvente:

Overnatting

De fleste fjellhyttene tilbyr overnattingsmuligheter, enten i sovesaler eller private rom. Sengene er vanligvis utstyrt med dyner og puter, så du trenger bare å ta med deg sengetøy eller en sovepose.

Måltider

Mange hytter serverer måltider, inkludert frokost, lunsj og middag. Det er viktig å merke seg at noen hytter krever at du bestiller måltider på forhånd.

Toaletter og dusjer

De fleste hyttene har toaletter og dusjer tilgjengelig for gjestene. Vær oppmerksom på at disse fasilitetene kan være felles og ikke alltid like luksuriøse som hjemme.

Oppsummering

Norge er kjent for sine spektakulære fjellandskap, og det er ingen bedre måte å oppleve dem på enn ved å bo i en fjellhytte. I denne artikkelen har vi presentert åtte fantastiske fjellhytter som er ideelle for vandrere i Norge.

Hver hytte har sin unike sjarm og beliggenhet, og tilbyr et flott utgangspunkt for uforglemmelige turer i naturen. Enten du foretrekker krevende toppturer eller rolige vandringer langs vakre stier, vil disse hyttene gi deg en autentisk og komfortabel opplevelse.

Uansett om du ønsker å utforske Jotunheimen nasjonalpark, Lyngen Alpene eller Hardangervidda, finnes det en fjellhytte som passer dine behov. Så pakket sekken din, ta med gode venner eller familie, og sett kurs mot disse fantastiske fjellhyttene for en uforglemmelig vandreferie i Norge.

 • Roger Hansen

  Hei! Jeg er Roger Hansen. Fra jeg var liten har jeg alltid følt meg hjemme ute i naturen, enten det er på en fjelltur eller ved et bål under stjernene. Friluftsliv er ikke bare en hobby for meg – det er en lidenskap. Jeg elsker å dele mine erfaringer og tips med andre, og håper at mine artikler her på Teltlivet inspirerer deg til å ta et steg nærmere naturen.

Leave a Comment