Hvordan kle seg på fjelltur: Tips og råd

Er du klar for å ta på deg fjellene? Fjellturer er en fantastisk måte å komme seg ut i naturen og oppleve den vakre norske naturen på nært hold. Men før du begir deg ut på fjellet, er det viktig å kle seg riktig for å være komfortabel og trygg under turen. I denne artikkelen vil vi gi deg noen nyttige tips og råd om hvordan du kan kle deg riktig på fjelltur.

Først og fremst er det viktig å huske at været i fjellet kan være uforutsigbart. Det kan være solskinn og varmt ene øyeblikket, og så plutselig snu til regn eller kald vind. Derfor er det lurt å kle seg lagvis, slik at du kan tilpasse klærne etter behov. Start med et godt undertøy som transporterer fuktighet bort fra kroppen, deretter et isolerende mellomlag som holder på varmen, og til slutt et vind- og vanntett ytterlag for beskyttelse mot vær og vind.

Når det gjelder valg av klær, er det viktig å velge materialer som puster godt og tørker fort. Bomull er ikke egnet da det absorberer fuktighet og

 • Det er viktig å kle seg riktig på fjellturer for å være komfortabel og trygg.
 • Velg klær laget av pustende materialer som transporterer fuktighet bort fra kroppen.
 • Bruk flere lag med klær, slik at du kan justere temperaturen etter behov.
 • Start med et godt undertøy laget av ull eller syntetiske materialer som holder deg varm selv om det blir vått.
 • Bruk en mellomlagsjakke eller genser i fleece eller ull for ekstra isolasjon.
 • Topplaget bør være en vind- og vanntett jakke som beskytter mot værforholdene.
 • Velg bukser som er slitesterke og har god bevegelsesfrihet. Gjerne med mulighet for å lufte ved behov.
 • Hodeplagg som lue eller caps beskytter mot kulde og sol. Velg også solbriller med UV-beskyttelse.
 • Sokker laget av ull eller syntetiske materialer holder føttene tørre og varme. Unngå bomullssokker da de ikke transporterer fuktighet like godt.
 • Gode fjellsko eller støvler med solid såle gir god støtte og beskyttelse på ulendt terreng.
 • Pakk alltid med ekstra klær i tilfelle været endrer seg raskt. Ha også med regntrekk til sekken.

Hvordan kle seg riktig på fjelltur: 5 viktige tips

Når du skal på fjelltur er det viktig å kle deg riktig for å være komfortabel og trygg underveis. Her er fem viktige tips for å kle seg riktig på fjelltur:

1. Lag på lag: Når du kler deg for en fjelltur er det viktig å tenke lag-på-lag-prinsippet. Dette betyr at du bruker flere tynne lag med klær istedenfor ett tykt plagg. På denne måten kan du regulere temperaturen ved å ta av eller ta på et lag etter behov. Start med et fukttransporterende innerlag som holder huden tørr, deretter et isolerende mellomlag og til slutt en vind- og vanntett ytterjakke.

2. Velg riktig materiale: Når du velger klær til fjellturen, bør du gå for materialer som puster godt og transporterer fuktighet bort fra kroppen. Tekniske materialer som polyester eller merinoull er gode valg da de tørker raskt og isolerer selv om de blir våte. Unngå bomull da dette absorberer fuktighet og holder deg kald.

3. Ha alltid med ekstra klær: Selv om været ser fint ut når du starter turen, kan forholdene endre seg raskt i fjellet. Det er derfor viktig å alltid ha med ekstra klær i sekken, spesielt et ekstra sett med ullundertøy og sokker. Dette kan være redningen hvis du skulle bli våt eller kald underveis.

4. Beskytt deg mot solen: Selv om det kan være kjølig i fjellet, er det viktig å huske på solbeskyttelse. Bruk en bredbremmet hatt eller caps for å beskytte ansiktet og hodet mot solen, og bruk solkrem med høy faktor på utsatte områder som nesen, ørene og nakken.

5. Velg riktig fottøy: Fottøyet du velger til fjellturen er avgjørende for komforten og sikkerheten din. Gode fjellstøvler med solid såle og god ankelstøtte er et must. Sjekk at støvlene passer godt og har god demping for å unngå gnagsår og ubehag underveis. Husk også å bruke gode sokker som transporterer fuktighet bort fra føttene.

Ved å følge disse tipsene vil du være godt rustet til å nyte en vellykket fjelltur uten ubehag eller bekymringer rundt klærne dine.

Essensielle klær og utstyr for en vellykket fjelltur

Fjellturer kan være fantastiske opplevelser, men det er viktig å være godt forberedt med riktig klær og utstyr. Her er noen essensielle ting du bør ha med deg på en fjelltur:

Klær:

 • Vanntett og vindtett jakke: Beskytter deg mot regn, vind og kulde.
 • Lag-på-lag-klær: Ved å kle deg i flere lag kan du tilpasse klesvalget etter temperaturforandringer underveis.
 • Gode bukser: Velg bukser som tåler slitasje og gir god bevegelsesfrihet.
 • Varm genser eller fleece: Gir ekstra isolasjon når temperaturen synker.
 • Undertøy i ull eller syntetisk materiale: Holder deg varm selv om det blir vått.

Utstyr:

 • Ryggsekk: En solid ryggsekk med tilstrekkelig plass til alt nødvendig utstyr er viktig.
 • Hodelykt eller lommelykt: Essensielt hvis du skal gå i mørket eller trenger lys i teltet om kvelden.
 • Førstehjelpsutstyr: Inkluderer plaster, bandasje, smertestillende, desinfeksjonsservietter og annet nødvendig førstehjelpsutstyr.
 • Kart og kompass: Vær forberedt på å navigere uten bruk av GPS.
 • Kniv eller multiverktøy: Kan være nyttig for forskjellige formål underveis.

Ved å pakke med deg disse essensielle klærne og utstyret, vil du være godt rustet for en vellykket fjelltur. Husk også å sjekke værforholdene og rutebeskrivelsen før du legger ut på turen.

Tilpass klesvalget etter værforholdene under fjellturen

Når du skal kle deg for en fjelltur, er det viktig å ta hensyn til værforholdene. Her er noen tips for å tilpasse klesvalget etter været:

Sommerfjellturer:

 • Lette klær: Velg pustende materialer som transporterer fuktighet bort fra kroppen.
 • Solkrem og solbriller: Beskytt deg mot solens sterke stråler i høyden.
 • Hodeplagg: En lett lue eller caps beskytter hodet mot solen og holder deg kjølig.
 • Regnjakke: Ta med en lett regnjakke i tilfelle uventet regnbyger.

Vinterfjellturer:

 • Varme klær: Lag-på-lag-prinsippet er ekstra viktig om vinteren. Velg klær som holder deg varm og tørr.
 • Vindtette og isolerte jakker og bukser: Beskytter mot kulde og vind.
 • Ullsokker og varme sko: Hold føttene varme og tørre med passende fottøy.
 • Hodeplagg og votter: Beskytt hode, ører, ansikt og hender mot kulden.

Ved å tilpasse klesvalget etter værforholdene kan du sikre en mer behagelig fjelltur uten å bli verken for kald eller for varm. Husk også å ta med ekstra klær i tilfelle været skulle endre seg underveis.

Vanlige feil å unngå når man kler seg på fjelltur

Når det gjelder påkledning for en fjelltur, er det noen vanlige feil som mange gjør. Her er noen feil du bør unngå:

Overdressing:

En av de vanligste feilene er å kle seg for mye. Dette kan føre til overdreven svetting, som igjen kan gjøre deg våt og kald. Tilpass heller klesvalget etter lag-på-lag-prinsippet slik at du kan regulere temperaturen underveis.

Manglende bruk av lag-på-lag-klær:

Som nevnt tidligere er lag-på-lag-klær viktig for å kunne tilpasse seg temperaturforandringer. Ved å kun ha på ett klesplagg, vil det være vanskeligere å regulere varmen. Bruk heller flere lag med tynne plagg som kan tas av eller på etter behov.

Feil valg av sokker:

Mange undervurderer viktigheten av gode sokker. Velg sokker laget av ull eller syntetisk materiale som transporterer fuktighet bort fra føttene. Unngå bomullssokker da disse holder på fuktigheten og kan føre til gnagsår og kalde føtter.

Manglende beskyttelse mot solen:

Selv om det er overskyet eller kaldt, kan solen være skadelig i høyden. Husk derfor alltid å bruke solkrem og beskyttende klær som dekker hudområder som ansikt, nakke og armer.

Ved å unngå disse vanlige feilene når man kler seg på fjelltur, kan du sikre en mer komfortabel og vellykket opplevelse i naturen.

Anbefalinger for fottøy og hodeplagg på fjelltur

Riktig fottøy og hodeplagg er avgjørende for en behagelig fjelltur. Her er noen anbefalinger:

Fottøy:

 • Tursko eller fjellstøvler: Velg sko med god støtte, grep og beskyttelse mot steiner og røtter.
 • Vanntette sko: Spesielt viktig om du går i vått terreng eller krysser bekker.
 • Innesko eller tøfler: Ta med lette sko å bruke på overnattingsstedet for å la føttene hvile og puste.

Hodeplagg:

 • Lue: Beskytter hodet mot kulde og holder deg varm.
 • Buff eller skjerf: Kan brukes som beskyttelse mot sol, vind eller kulde rundt halsen eller ansiktet.
 • Solhatt eller caps: Gir skygge og beskyttelse mot solen på varme dager.

Husk at fottøy og hodeplagg bør være komfortable og tilpasset værforholdene. Test gjerne utstyret før turen for å unngå ubehagelige overraskelser underveis. God tur!

Oppsummering

Å kle seg riktig på en fjelltur er avgjørende for å kunne nyte turen og samtidig være komfortabel og trygg. Gjennom denne artikkelen har vi gitt deg en rekke tips og råd for hvordan du kan kle deg på fjelltur.

Det første viktige prinsippet er å kle seg i lag, med en god kombinasjon av innerlag, mellomlag og ytterlag. Ved å velge klær som både beskytter mot værforholdene og tillater pusteevne, kan du regulere kroppstemperaturen din bedre. I tillegg bør du alltid ha med deg ekstra klær i tilfelle været skulle endre seg.

Videre er det viktig å ta hensyn til sesongen og terrenget du skal bevege deg i. Varme sommerdager krever lysere klær i lette materialer som gir god ventilasjon. På den andre siden vil kalde vinterdager kreve varme klær med isolasjonsevne, samt gode sko eller støvler for å holde føttene tørre og varme.

Husk også at riktig utstyr som lue, hansker, solbriller og solkrem kan bidra til en mer behagelig tur ved å beskytte deg mot solens skadelige stråler eller kulden. Til slutt, ikke glem å pakke med deg nok mat, drikke og førstehjelpsutstyr.

Ved å følge disse rådene vil du være godt forberedt på din neste fjelltur. Husk alltid å sjekke vær- og terrengforholdene før du leg

 • Roger Hansen

  Hei! Jeg er Roger Hansen. Fra jeg var liten har jeg alltid følt meg hjemme ute i naturen, enten det er på en fjelltur eller ved et bål under stjernene. Friluftsliv er ikke bare en hobby for meg – det er en lidenskap. Jeg elsker å dele mine erfaringer og tips med andre, og håper at mine artikler her på Teltlivet inspirerer deg til å ta et steg nærmere naturen.

Leave a Comment