Hvordan velge riktig liggeunderlag for telttur

Er du klar for din neste telttur? Vel, før du pakker sekken og legger ut på eventyr, er det en viktig ting du ikke må glemme – liggeunderlaget ditt. Å velge riktig liggeunderlag kan gjøre hele forskjellen mellom en god natts søvn og en ubehagelig opplevelse i naturen.

Når du er ute på tur, er det avgjørende å ha et liggeunderlag som gir deg komfort og isolasjon fra kulden i bakken. Det finnes et bredt utvalg av ulike typer liggeunderlag på markedet, fra lette skumputer til luftfylte madrasser. Men hvordan vet du hvilket som passer best for deg?

I denne artikkelen vil vi utforske de forskjellige typene liggeunderlag og gi deg noen nyttige tips for å velge riktig underlag til din neste telttur. Så bli med oss når vi tar en nærmere titt på hva som gjør et godt liggeunderlag og hvordan du kan sikre at du får den beste nattesøvnen ute i naturen.

 • Det finnes ulike typer liggeunderlag å velge mellom for teltturer, og det er viktig å finne det som passer best for dine behov.
 • Vekt er en viktig faktor å vurdere når du velger et liggeunderlag. Lette underlag er ideelle for fjellvandringer og lange turer hvor hvert gram teller.
 • Tykkelsen på liggeunderlaget spiller også en rolle. Tykkere underlag gir bedre komfort og isolasjon, men kan være tyngre å bære med seg.
 • Materiale er en annen viktig faktor. Skumunderlag er vanligvis rimelige og slitesterke, men de kan være bulkete å pakke ned. Oppblåsbare underlag gir god komfort og isolasjon, men kan være mer sårbare for punktering.
 • R-verdi er et mål på isolasjonsevnen til et liggeunderlag. Jo høyere R-verdi, desto bedre isolasjon mot kulde fra bakken. Velg et liggeunderlag med tilstrekkelig R-verdi basert på årstidene du planlegger å campe i.
 • Størrelsen på liggeunderlaget bør også tas i betraktning. Sørg for at det er bredt nok og langt nok til å gi deg god plass til å sove komfortabelt.
 • Test ut forskjellige liggeunderlag før du kjøper. Prøv dem gjerne ut i butikken eller leie dem for en kort tur før du tar den endelige beslutningen.
 • Husk å ta vare på liggeunderlaget ditt. Unngå skarpe gjenstander som kan punktere det, og oppbevar det tørt og rent når det ikke er i bruk.

Hvordan velge riktig liggeunderlag for telttur

Når du skal på telttur, er det viktig å velge et liggeunderlag som både gir god isolasjon og komfort. Et godt liggeunderlag vil bidra til en god natts søvn og energi til neste dag. Her er noen faktorer du bør vurdere når du skal velge riktig liggeunderlag:

1. Isolasjon: Et av de viktigste elementene ved et liggeunderlag er dets evne til å isolere mot kulden fra bakken. Dette er spesielt viktig om du planlegger å campe i kalde eller fjellområder. Liggeunderlag med høy R-verdi (varmeisolasjon) vil være mer effektive i å holde deg varm. Jo høyere R-verdi, jo bedre isolasjon.

2. Komfort: Liggekomforten kan variere avhengig av tykkelsen og materialet på liggeunderlaget. Velg et underlag som gir god støtte og demping mot ujevnheter i bakken. Tykkelsen på underlaget kan også påvirke komforten, men husk at det også vil øke vekten og pakkevolumet.

3. Vekt og pakkevolum: Når du skal bære utstyret ditt over lange avstander, er vekt og pakkevolum avgjørende faktorer å ta hensyn til. Lettvektsliggeunderlag laget av materialer som skum eller oppblåsbart materiale kan være gode valg for de som ønsker minimal belastning.

4. Holdbarhet: Et liggeunderlag er en investering, og det er viktig at det er slitesterkt og tåler bruk over tid. Velg et underlag laget av kvalitetsmaterialer som tåler røff behandling og har god motstandsdyktighet mot punktering.

Når du skal velge riktig liggeunderlag, anbefales det å prøveligge flere modeller i butikken for å finne ut hva som passer best for deg. Ta hensyn til dine personlige preferanser når det gjelder isolasjon, komfort, vekt og holdbarhet. Husk også å sjekke garantien og eventuelle anmeldelser fra andre brukere før du tar beslutningen. Med riktig liggeunderlag kan du være sikker på å få en god natts søvn under teltturen din.

Viktige faktorer å vurdere ved valg av liggeunderlag til telttur

Når du skal velge et liggeunderlag til teltturen, er det flere viktige faktorer som bør tas i betraktning. Disse faktorene vil påvirke din komfort og søvnkvalitet under turen. Her er noen ting du bør vurdere:

1. Isolasjon

Et godt liggeunderlag bør gi god isolasjon mot kulde fra bakken. Dette er spesielt viktig når du camper om vinteren eller på kalde netter. Sjekk derfor R-verdien til liggeunderlaget, som angir dets isolasjonsevne. Jo høyere R-verdi, desto bedre isolasjon.

2. Komfort

Komforten på liggeunderlaget er også avgjørende for en god natts søvn. Velg et underlag med tilstrekkelig tykkelse og polstring for å unngå ubehagelig trykkpunkter og stivhet i kroppen. Mange foretrekker også underlag med innebygd pute for ekstra komfort.

3. Vekt og størrelse

Når du skal bære utstyret ditt på tur, er det viktig å velge et liggeunderlag som er lett og kompakt å pakke ned. Vurder derfor både vekten og pakkestørrelsen til underlaget før du tar en beslutning.

Tips:

 • Velg et liggeunderlag som passer til teltets størrelse og form.
 • Sjekk om liggeunderlaget har en sklisikker overflate for å unngå at du sklir rundt på det om natten.
 • Tenkt også på holdbarheten til underlaget. Velg et materiale som tåler slitasje og punkteringer.

Beste typer liggeunderlag for ulike terreng og værforhold

Når du skal velge et liggeunderlag, er det viktig å vurdere hvilket terreng og værforhold du vil bruke det i. Her er noen av de beste typene liggeunderlag for ulike situasjoner:

1. Selvoppblåsbare liggeunderlag

Selvoppblåsbare liggeunderlag er populære blant friluftsentusiaster. De består av en skumkjerne som fylles med luft når ventilen åpnes. Disse underlagene gir god isolasjon og komfort, samtidig som de er relativt lette og enkle å pakke ned.

2. Oppblåsbare liggeunderlag

Oppblåsbare liggeunderlag gir utmerket komfort og kan justeres etter preferanser ved å regulere luftmengden. Disse underlagene er spesielt egnet for bruk i varierte terreng, da de kan tilpasses til ulike hardhetsgrader.

3. Skumliggeunderlag

Skumliggeunderlag er en enkel og rimelig løsning. De er laget av et slitesterkt skummateriale som gir god isolasjon, men kan være mindre komfortable enn de oppblåsbare alternativene. Disse underlagene er ideelle for korte turer eller som backup-alternativ.

Tips:

 • Vurder tykkelsen på liggeunderlaget basert på terrenget du skal campe i. Et tykkere underlag vil gi bedre beskyttelse mot ujevnheter i bakken.
 • Sjekk om liggeunderlaget har en isolerende folie eller reflekterende overflate for å forbedre varmeegenskapene.
 • Husk å teste ut liggeunderlaget før du drar på langtur, slik at du kan justere luftmengden og finne den mest komfortable innstillingen.

Sikre god isolasjon og komfort med riktig liggeunderlag

Når du er ute på telttur, er det viktig å sikre god isolasjon og komfort for en god natts søvn. Her er noen tips for å oppnå dette med riktig liggeunderlag:

1. Riktig kombinasjon av underlag og sovepose

For å maksimere isolasjonen bør du velge et liggeunderlag som passer godt sammen med soveposen din. Sørg for at det ikke er noen luftlommer mellom underlaget og soveposen, da dette kan føre til kuldebroer.

2. Bruk av reflekterende underlag

Noen liggeunderlag har en reflekterende overflate eller isolerende folie som bidrar til å reflektere kroppsvarmen tilbake mot deg. Dette kan være spesielt nyttig på kalde netter eller når du camper på snødekte områder.

3. Tilpass liggeunderlaget etter terrenget

Hvis du skal campe i ujevnt terreng, kan det være lurt å velge et liggeunderlag med høyere punktelastisitet. Dette vil gi bedre komfort og hindre at du kjenner ujevnheter i bakken gjennom underlaget.

Tips:

 • Vurder å bruke en liggeunderlagsbeskytter for å forlenge levetiden til underlaget og beskytte det mot fuktighet og skarpe gjenstander.
 • Unngå å blåse opp liggeunderlaget med munnen, da fuktigheten fra pusten din kan føre til mugg eller dårlig lukt over tid.
 • Pass på at du har nok luft i liggeunderlaget for optimal støtte og isolasjon, men ikke overfyll det da det kan bli ubehagelig hardt.

Materialer og teknologier som bidrar til bedre søvnkvalitet på telttur

Det finnes en rekke materialer og teknologier som er utviklet for å forbedre søvnkvaliteten din på teltturen. Her er noen av de mest populære:

1. Memory foam

Memory foam, eller viskoelastisk skum, tilpasser seg kroppens konturer og gir jevn vektfordeling. Dette bidrar til å redusere trykkpunkter og øker komforten under søvnen.

2. Dunfyll

Liggeunderlag med dunfyll har utmerket isolasjonsevne og er svært lettvektige. Dunet gir god varme uten å legge til mye vekt i ryggsekken.

3. Tekstilbehandling mot fuktighet

Noen liggeunderlag har en spesiell tekstilbehandling som hindrer fuktighet i å trenge gjennom underlaget. Dette bidrar til å holde deg tørr og komfortabel gjennom natten.

Tips:

 • Gjør research på ulike materialer og teknologier før du kjøper et nytt liggeunderlag, slik at du kan finne den beste løsningen for dine behov.
 • Vurder også om du har allergier eller sensitiv hud som kan påvirkes av visse materialer.
 • Sjekk produktanmeldelser og anbefalinger fra andre friluftsentusiaster for å få innsikt i hvilke materialer og teknologier som fungerer best i ulike situasjoner.

Størrelse, vekt og pakkevolum – hva du bør tenke på ved valg av liggeunderlag

Når du skal velge et liggeunderlag til teltturen, er det viktig å ta hensyn til størrelse, vekt og pakkevolum. Her er noen punkter du bør tenke på:

1. Størrelse

Velg et liggeunderlag som passer godt innenfor teltet ditt. Det bør være bredt nok og langt nok til å gi deg god plass til å strekke ut bena og bevege deg komfortabelt.

2. Vekt

Hvis du skal gå lange distanser eller klatre fjell, kan vekten på liggeunderlaget være avgjørende for hvor mye ekstra belastning du må bære på ryggen. Velg derfor et lettvektsalternativ som ikke går på bekostning av komforten.

3. Pakkevolum

Tenk på hvor mye plass liggeunderlaget tar opp i ryggsekken din når det er pakket ned. Hvis du har begrenset plass eller trenger å pakke med deg mye annet utstyr, kan det være lurt å velge et underlag som kan komprimeres til en mindre størrelse.

Tips:

 • Sjekk spesifikasjonene for liggeunderlaget nøye for å få informasjon om størrelse, vekt og pakkevolum.
 • Vurder å bruke en komprimeringspose eller pakkpose for å redusere volumet på liggeunderlaget når du pakker det ned.
 • Test ut hvordan liggeunderlaget passer i din ryggsekk før du drar på tur, slik at du kan justere pakkingen og finne den mest hensiktsmessige måten å bære det på.

Avsluttende ord

Et riktig valg av liggeunderlag er avgjørende for en vellykket telttur. Etter å ha sett på ulike faktorer som vekt, isolasjonsevne og komfort, kan vi konkludere med at det finnes et bredt utvalg av liggeunderlag på markedet som passer til ulike behov. Det er viktig å tenke på sesongen og værforholdene du skal ut i, samt din personlige preferanse når det gjelder komfort.

En god natts søvn er essensielt for å kunne nyte naturen fullt ut, og et godt liggeunderlag kan bidra til nettopp dette. Ta deg tid til å undersøke ulike modeller, les anmeldelser fra andre friluftsentusiaster og prøv gjerne ut forskjellige typer før du tar en endelig beslutning. Husk at investeringen i et kvalitetsliggeunderlag vil betale seg i form av bedre hvile og mer energi til neste dags eventyr. God tur!

 • Roger Hansen

  Hei! Jeg er Roger Hansen. Fra jeg var liten har jeg alltid følt meg hjemme ute i naturen, enten det er på en fjelltur eller ved et bål under stjernene. Friluftsliv er ikke bare en hobby for meg – det er en lidenskap. Jeg elsker å dele mine erfaringer og tips med andre, og håper at mine artikler her på Teltlivet inspirerer deg til å ta et steg nærmere naturen.

Leave a Comment