Lag-på-lag prinsippet: Slik kler du deg riktig på fjellet

Når du begir deg ut på fjellet, er det viktig å kle seg riktig for å kunne nyte turen til fulle. Lag-på-lag prinsippet er nøkkelen til suksess når det kommer til fjellbekledning. Ved å kle deg i flere lag kan du enkelt tilpasse temperaturen og værforholdene underveis.

Det første laget bør være et fukttransporterende plagg som holder huden din tørr. Dette vil forhindre at du blir kald når du svetter. Det andre laget skal isolere og holde på varmen, så velg gjerne en ullgenser eller fleecejakke. Det siste laget skal beskytte mot vind og regn, så sørg for å ha med en vanntett jakke og bukse.

Husk også på å kle deg etter aktivitetsnivået ditt. Hvis du går i rolig tempo, kan det være lurt å kle deg litt ekstra varmt. Men hvis du går i raskt tempo eller klatrer, kan det være behov for å justere antall lag slik at du ikke blir overopphetet.

Så neste gang du skal på fjelltur, husk å følge lag-på-lag prinsippet for optimal komfort og sikkerhet. Da er du klar

 • Lag-på-lag prinsippet: Dette er en viktig klesstrategi når du skal kle deg riktig på fjellet. Ved å kle deg i flere lag kan du tilpasse klærne etter temperaturen og aktivitetsnivået.
 • Første lag: Start med et godt undertøy lag som transporterer fuktighet bort fra kroppen. Velg helst ull eller syntetiske materialer som tørker raskt.
 • Mellomlag: Dette laget gir isolasjon og varme. Velg en fleecegenser eller en lett dunjakke som kan tas av og på etter behov.
 • Ytterlag: Det siste laget skal beskytte mot vær og vind. En vanntett og pustende jakke er essensiell for å holde deg tørr under uforutsigbare fjellværforhold.
 • Bukser: Velg bukser som er slitesterke, vindtette og vanntette. Gjerne med ventilasjonsglidelåser for ekstra lufting under intense aktiviteter.
 • Hodeplagg: En lue eller pannebånd er viktig for å holde på varmen gjennom hodet. I tillegg bør du ha med en solhatt eller caps for å beskytte mot solen.
 • Sokker: Bruk ullsokker som transporterer fuktighet bort fra føttene og holder dem varme. Unngå bomullssokker da disse ikke isolerer like godt.
 • Hansker: Velg hansker som er vindtette og vanntette, samtidig som de gir god fingerfølsomhet. Det kan være lurt å ha med et ekstra par i tilfelle de blir våte.
 • Fottøy: Ha på deg gode fjellstøvler eller tursko som gir støtte og beskyttelse for føttene. Sørg for at de er vanntette og har

Lag-på-lag prinsippet: Slik kler du deg riktig på fjellet

Når man skal ut på fjellet, er det viktig å kle seg riktig for å kunne nyte turen og beskytte seg mot vær og vind. Et av de viktigste prinsippene innen friluftsliv er lag-på-lag prinsippet. Dette går ut på å kle seg i flere lag med klær, slik at man kan tilpasse seg temperaturen og aktivitetsnivået underveis.

Det første laget, også kjent som innerlaget, skal være tett inntil kroppen og ha god fukttransporterende evne. Dette laget skal transportere bort fuktighet fra kroppen, slik at man holder seg tørr og varm. Bomull bør unngås som innerlag, da dette ikke transporterer fuktighet like godt som syntetiske materialer eller ull.

Det andre laget, også kjent som mellomlaget, skal gi isolasjon og varme. Her kan man bruke en fleecegenser eller en tykkere ullgenser. Mellomlaget skal isolere mot kulde og samtidig transportere eventuell fuktighet videre fra innerlaget.

Det tredje laget, også kjent som ytterlaget, skal beskytte mot vind og nedbør. Her kan man bruke en vind- og vanntett jakke eller skalljakke. Ytterlaget bør være pustende for å slippe ut overskuddsvarme og fuktighet samtidig som det holder været ute. Det kan også være lurt å velge en jakke med justerbar hette og gode glidelåser for ventilasjon.

Ved å kle seg etter lag-på-lag prinsippet, har man mulighet til å justere bekledningen etter behov. Dersom man blir varm underveis i turen, kan man enkelt ta av et lag for å unngå å bli svett. Blir det kaldere eller begynner det å regne, kan man enkelt legge på et ekstra lag for å holde seg varm og tørr.

Oppsummering

Lag-på-lag prinsippet er avgjørende for å kle seg riktig på fjellet. Ved å ha flere lag med klær, kan man enkelt tilpasse seg skiftende værforhold og aktivitetsnivå. Det indre laget bør være av fukttransporterende materiale som holder deg tørr, det midterste laget skal isolere og varme, mens det ytterste laget bør være vind- og vanntett for å beskytte mot elementene.

Når du kler deg etter lag-på-lag prinsippet, kan du regulere temperaturen ved å tilføre eller fjerne et lag etter behov. Dette gjør det mulig å opprettholde optimal komfort uansett om du går på tur i solskinn eller møter på kraftig vind og regn. Husk også å velge riktige materialer som puster godt og tørker raskt, slik at du unngår overoppheting eller nedkjøling.

For å få mest ut av ditt friluftseventyr på fjellet, er det viktig å kle seg riktig. Lag-på-lag prinsippet gir deg fleksibiliteten til å tilpasse deg endrede værforhold og aktivitetsnivå, samtidig som det sørger for optimal komfort og beskyttelse mot elementene. Så neste gang du legger ut på eventyr i fjellene, sørg for å bruke dette prinsippet når du kler deg – det vil gjøre hele opplevelsen enda bedre!

 • Roger Hansen

  Hei! Jeg er Roger Hansen. Fra jeg var liten har jeg alltid følt meg hjemme ute i naturen, enten det er på en fjelltur eller ved et bål under stjernene. Friluftsliv er ikke bare en hobby for meg – det er en lidenskap. Jeg elsker å dele mine erfaringer og tips med andre, og håper at mine artikler her på Teltlivet inspirerer deg til å ta et steg nærmere naturen.

Leave a Comment