Vann- og vindtette klær for friluftsliv: Dette må du vite

Når du er ute på tur i naturen, er det viktig å være godt kledd for å kunne nyte opplevelsen fullt ut. Vann- og vindtette klær er en nødvendighet for friluftsliv i Norge, hvor været kan være uberegnelig. Men hva må du egentlig vite om disse klærne?

Først og fremst er det viktig å velge klær som både holder deg tørr og varm. Materialer som Gore-Tex og lignende membraner er svært populære blant friluftsentusiaster, da de både er vanntette og pustende. Dette betyr at du kan holde deg tørr innenfra, samtidig som fuktighet fra kroppen kan slippe ut.

I tillegg til materiale er det også viktig å se etter funksjonelle detaljer på klærne. For eksempel bør jakker ha justerbare hetter og mansjetter for å hindre at regn eller vind kommer inn. Buksene bør ha forsterkede knær og sete for ekstra slitestyrke.

Med riktig kunnskap om vann- og vindtette klær kan du være godt rustet for alle slags værforhold under friluftslivet ditt. Så

 • Vann- og vindtette klær er avgjørende for å kunne nyte friluftslivet i all slags vær.
 • Det er viktig å velge klær laget av høykvalitetsmaterialer som tåler både regn, vind og kulde.
 • Gore-Tex er et populært materiale som brukes i mange vanntette klær. Det er pustende samtidig som det holder deg tørr.
 • En god jakke med tapede sømmer og justerbare mansjetter vil holde deg beskyttet mot regn og vind.
 • Bukser med forsterkede knær og seteområder er ideelle for fotturer og camping, da de tåler mye slitasje.
 • Vindtette skallbukser kan være nødvendige på fjellturer eller ved kysten hvor vinden kan være ekstra sterk.
 • Et par vanntette støvler eller sko med god såle vil sørge for at føttene dine holder seg tørre og komfortable under lange turer.
 • Hodeplagg som luer eller caps med vindstopperfunksjon vil beskytte ørene dine mot kulde og vind.
 • Vanntette hansker eller votter er essensielt for å holde hendene varme og tørre under utendørsaktiviteter.
 • Det kan være lurt å investere i en vanntett sekk eller bag for å beskytte utstyret ditt mot regn når du er på tur.

De viktigste egenskapene ved vanntette og vindtette klær for friluftsliv

Vanntette og vindtette klær er essensielle for å beskytte deg mot elementene når du er utendørs. Her er noen av de viktigste egenskapene du bør se etter når du velger slike klær:

1. Vanntetthet: Klærne bør være laget av et materiale som er helt vanntett, slik at du kan holde deg tørr selv under kraftig regn eller snøfall. Sjekk om plagget har en spesifisert vanntett rating, som angir hvor mye vanntrykk det kan tåle før det begynner å lekke.

2. Pusteevne: Selv om klærne skal være vanntette, er det også viktig at de har god pusteevne. Dette betyr at fuktighet og svette fra kroppen din kan slippe ut, slik at du ikke blir våt innenfra. Sjekk om plagget har en spesifisert pusteevne-rating, som angir hvor godt det lar fuktighet passere gjennom stoffet.

3. Vindtetthet: I tillegg til å være vanntette, bør klærne også være vindtette for å beskytte deg mot kald vind. Sjekk om plagget har en spesifisert vindtetthets-rating, som angir hvor mye vindtrykk det kan motstå.

4. Forseglede sømmer: Sømmene på klærne bør være forseglet for å hindre vann og vind i å trenge gjennom. Sjekk om plagget har tapete eller limte sømmer, som gir ekstra beskyttelse mot lekkasjer.

5. Justerbare funksjoner: Klærne bør ha justerbare funksjoner som mansjetter, hetter og linninger, slik at du kan tilpasse passformen og forsegle dem tett rundt kroppen din. Dette bidrar til å holde deg varm og tørr selv under utfordrende værforhold.

Husk at det er viktig å velge klær som passer til aktiviteten du skal delta i. Hvis du for eksempel skal gå på fjelltur, kan det være lurt å velge klær med god bevegelsesfrihet og forsterkninger på utsatte områder. Tenk også på sesongen og temperaturene du vil møte, da dette kan påvirke hvilke egenskaper du trenger i klærne dine.

Hvordan velge riktig størrelse og passform for vanntette og vindtette klær

Når du skal velge vanntette og vindtette klær til utendørsaktiviteter som camping, hiking eller friluftsliv generelt, er det viktig å finne riktig størrelse og passform. Dette vil sikre at klærne sitter godt på kroppen og gir optimal beskyttelse mot vær og vind. Her er noen tips for å hjelpe deg med å velge riktig størrelse og passform:

Mål kroppen din

Før du begynner å lete etter vanntette og vindtette klær, er det lurt å ta mål av kroppen din. Mål brystet, midjen, hoftene, ermene og bena dine. Sammenlign målene med størrelsesguiden til produsenten for å finne den beste størrelsen for deg.

Prøv klærne før du kjøper dem

Det beste er alltid å prøve klærne før du kjøper dem. Gå til en butikk som spesialiserer seg på friluftsklær og prøv forskjellige merker og modeller. Be om hjelp fra en ansatt til å finne riktig størrelse og passform. Det kan være lurt å bevege seg rundt i butikken mens du har på deg klærne, slik at du kan sjekke om de gir nok bevegelsesfrihet.

Vurder bruk underlag

Tenk på hva du vanligvis har på deg under de vanntette og vindtette klærne. Hvis du planlegger å bruke tykke lag med klær eller ekstra isolasjon, kan det være lurt å gå opp en størrelse for å sikre god passform og komfort.

Materialer og teknologier å se etter i vanntette og vindtette klær

Når du skal velge vanntette og vindtette klær, er det viktig å se etter riktige materialer og teknologier som vil gi optimal beskyttelse mot værforholdene. Her er noen viktige ting å se etter:

GORE-TEX

GORE-TEX er et av de mest kjente materialene for vanntette og vindtette klær. Det er et membranbasert materiale som er både pustende og vanntett. GORE-TEX-membranen har mikroskopiske porer som tillater fuktighet fra kroppen din å slippe ut, samtidig som den hindrer regn eller snø i å trenge inn.

Vanntett ytterstoff

Sjekk om klærne har en vanntett ytterstoff. Dette kan være et spesielt belegg eller en impregnering som hindrer vann i å trenge gjennom stoffet. Et godt vanntett ytterstoff vil bidra til at du holder deg tørr selv under kraftig nedbør.

Sveisede sømmer

Sømmene på vanntette og vindtette klær bør være sveisede for å hindre at vann trenger gjennom. Sveisede sømmer gir en ekstra beskyttelse mot lekkasjer og bidrar til å holde deg tørr.

Gode merker og produsenter av vanntette og vindtette klær for friluftsliv

Når det kommer til vanntette og vindtette klær for friluftsliv, er det flere gode merker og produsenter å velge mellom. Her er noen av de mest anerkjente:

Norrøna

 • Norrøna er et norsk merke som har spesialisert seg på teknisk utstyr for friluftsliv. De tilbyr et bredt utvalg av vanntette og vindtette klær av høy kvalitet.
 • Merkevaren er kjent for å bruke innovative materialer og teknologier, og deres produkter er populære blant både profesjonelle eventyrere og fritidsutøvere.

Patagonia

 • Patagonia er et amerikansk selskap som produserer bærekraftige klær for utendørsaktiviteter. Deres vanntette og vindtette klær er kjent for sin holdbarhet og funksjonalitet.
 • Selskapet legger stor vekt på miljøvennlige produksjonsmetoder og etikk, noe som gjør dem til et populært valg blant miljøbevisste friluftsentusiaster.

Arcteryx

 • Arcteryx er et canadisk merke som er kjent for sin høye kvalitet og innovative design. Deres vanntette og vindtette klær er utviklet med tanke på ekstreme værforhold og tøffe friluftsaktiviteter.
 • Selskapet fokuserer på detaljer og funksjonalitet, og deres produkter blir ofte sett på som noen av de beste i bransjen.

Vedlikehold og rengjøring av vanntette og vindtette klær for lang levetid

Hvis du ønsker å forlenge levetiden til dine vanntette og vindtette klær, er det viktig å gi dem riktig vedlikehold og rengjøring. Her er noen tips for å ta vare på klærne dine:

Følg produsentens instruksjoner

Les nøye gjennom produsentens instruksjoner for vedlikehold og rengjøring. Hver produsent kan ha litt forskjellige anbefalinger basert på materialene de bruker.

Rengjør regelmessig

Vanntette og vindtette klær bør rengjøres regelmessig for å opprettholde deres ytelse. Følg instruksjonene fra produsenten når det gjelder vaskemidler, temperaturer og andre spesifikasjoner.

Impregner klærne på nytt

Over tid kan impregneringen på vanntette og vindtette klær bli svekket. Det er derfor viktig å impregnere klærne på nytt etter behov. Dette kan gjøres med spesielle impregneringsmidler som finnes i friluftsbutikker.

Oppbevar riktig

Når du ikke bruker de vanntette og vindtette klærne, bør du oppbevare dem på en tørr og godt ventilert plass. Unngå direkte sollys eller fuktighet, da dette kan skade materialene.

Avsluttende ord

I denne artikkelen har vi sett på vann- og vindtette klær for friluftsliv, og hva du bør vite før du velger riktig utstyr. Det er avgjørende å ha på seg klær som beskytter mot elementene når man er ute i naturen, spesielt i vått og vindfullt vær.

Det finnes ulike materialer og teknologier som kan bidra til å holde deg tørr og varm under slike forhold. Imidlertid er det viktig å huske at selv de beste klærne vil kreve regelmessig vedlikehold og behandling for å beholde sin vanntett- og vindtettfunksjon over tid.

Ved å velge riktig størrelse, passe på sømmene, bruke impregnering jevnlig, og oppbevare klærne på riktig måte, kan du forlenge levetiden til dine friluftsklær betydelig. Så vær nøye med valget av klær til ditt neste eventyr utendørs!

 • Roger Hansen

  Hei! Jeg er Roger Hansen. Fra jeg var liten har jeg alltid følt meg hjemme ute i naturen, enten det er på en fjelltur eller ved et bål under stjernene. Friluftsliv er ikke bare en hobby for meg – det er en lidenskap. Jeg elsker å dele mine erfaringer og tips med andre, og håper at mine artikler her på Teltlivet inspirerer deg til å ta et steg nærmere naturen.

Leave a Comment