10 tips for å velge riktig friluftslivsutstyr og klær

Hvordan velge riktig friluftslivsutstyr og klær? Når du skal ut på eventyr i den norske naturen, er det viktig å være godt forberedt. Her er 10 tips som kan hjelpe deg med å velge riktig utstyr og klær til ditt friluftsliv.

Først og fremst er det viktig å tenke på værforholdene. Norge er kjent for sitt skiftende klima, så det er viktig å ha klær som beskytter mot både regn, vind og kulde. Velg plagg som er laget av gode materialer som puster og holder deg tørr.

Det neste tipset handler om komfort. Når du skal gå lange turer eller tilbringe flere dager i naturen, er det viktig at klærne og utstyret du bruker er behagelig å ha på seg. Velg derfor klær som passer godt og ikke begrenser bevegelsesfriheten din. Sørg også for at skoene dine passer godt og gir god støtte til føttene dine.

Videre kan det være lurt å tenke på funksjonalitet. Velg utstyr og klær som har de egenskapene du trenger for aktiviteten du skal

 • Velg utstyr og klær som passer til aktiviteten du skal delta i. Tenk på værforholdene, terrenget og lengden på turen.
 • Sjekk kvaliteten på utstyret. Velg produkter fra anerkjente merker som er kjent for sin holdbarhet og funksjonalitet.
 • Pass på at klærne er laget av pustende materiale som transporterer bort fuktighet fra kroppen. Dette vil holde deg tørr og komfortabel under aktiviteten.
 • Vurder vekt og størrelse på utstyret. Hvis du skal gå lange distanser eller bære tung sekk, kan det være lurt å velge lettere alternativer.
 • Tenk på sikkerheten. Sørg for å ha med nødvendig førstehjelpsutstyr, kart, kompass og annet relevant sikkerhetsutstyr avhengig av aktiviteten du skal delta i.
 • Prøv utstyret før du kjøper det hvis mulig. Passform er viktig for både klær og sko, så sørg for at de sitter godt og ikke gnager eller strammer.
 • Les anmeldelser og få anbefalinger fra andre friluftsentusiaster. De kan gi verdifulle tips om hvilket utstyr som fungerer best i ulike situasjoner.
 • Ta vare på utstyret ditt ved å følge produsentens instruksjoner for rengjøring og oppbevaring. Dette vil bidra til å forlenge levetiden til utstyret ditt.
 • Investér i gode sokker og sko. Dette er viktig for å unngå gnagsår og smerter under lange turer.
 • Husk å kle deg etter lag-på-lag-prinsippet. Dette gjør det enklere å regulere kroppstemperaturen og tilpasse seg skiftende værforhold.

10 tips for å velge riktig friluftslivsutstyr og klær

Friluftsliv er en populær aktivitet i Norge, og det er viktig å ha riktig utstyr og klær for å kunne nyte opplevelsen fullt ut. Her er 10 tips som kan hjelpe deg med å velge riktig friluftslivsutstyr og klær:

1. Tenk på aktiviteten: Før du kjøper utstyr eller klær, må du tenke på hvilken type friluftsaktivitet du skal delta i. Skal du gå på fjelltur, campe eller kanskje padle? Hver aktivitet krever spesifikt utstyr og klær, så sørg for å velge noe som passer til din aktivitet.

2. Kvalitet fremfor kvantitet: Det kan være fristende å kjøpe billigere alternativer, men når det kommer til friluftslivsutstyr og klær er det viktig å prioritere kvalitet. God kvalitet vil vare lenger og tåle mer slitasje, noe som betyr at du ikke trenger å erstatte det like ofte.

3. Passform: Passform er avgjørende for både komfort og funksjonalitet. Når du velger klær, sørg for at de har god bevegelsesfrihet og at de ikke er for stramme eller løse. Når det gjelder sko, bør du prøve dem med sokker for å sikre en god passform.

4. Været: Været kan være uforutsigbart under friluftsliv, så det er viktig å velge klær som passer til ulike værforhold. Velg klær laget av pustende og vanntette materialer for å holde deg tørr og komfortabel.

5. Lag-på-lag-prinsippet: Lag-på-lag-prinsippet er en god måte å regulere kroppstemperaturen på under friluftsliv. Velg klær i ulike lag, slik at du kan justere etter behov. Et basislag som transporterer fuktighet bort fra kroppen, et varmeisolerende mellomlag og et beskyttende ytterlag er ideelt.

6. Sjekk anmeldelser: Før du kjøper utstyr eller klær, kan det være lurt å sjekke anmeldelser fra andre friluftsentusiaster. Dette kan gi deg verdifulle innspill om kvalitet, funksjonalitet og holdbarhet.

7. Vekt: Når du skal bære utstyret ditt over lengre avstander, kan vekten være avgjørende. Velg derfor lette alternativer der det er mulig, uten at det går på bekostning av kvaliteten.

8. Tilpasset sesongen: Noe friluftslivsutstyr og klær er spesifikt designet for ulike årstider. Sørg for at utstyret og klærne dine passer til sesongen du skal være ute i. Vinterklær vil for eksempel ha isolasjon og beskyttelse mot kulde, mens sommerklær vil være lettere og mer luftige.

9. Holdbarhet: Friluftsliv kan være krevende for utstyr og klær, så det er viktig å velge produkter som er holdbare og slitesterke. Sjekk materialene og sømmene for å sikre at de tåler belastningen de vil bli utsatt for.

10. Test utstyret: Før du drar på en lengre tur eller ekspedisjon, bør du teste utstyret ditt på kortere turer eller i mindre utfordrende forhold. Dette gir deg muligheten til å justere og tilpasse utstyret ditt før du tar det med på mer krevende eventyr.

Ved å følge disse tipsene kan du velge riktig friluftslivsutstyr og klær som vil gjøre opplevelsen din enda bedre.

Hvordan sikre at utstyret og klærne passer til ulike friluftsaktiviteter

Velge riktig utstyr

Det er viktig å velge riktig utstyr som passer til den spesifikke friluftsaktiviteten du planlegger. For eksempel, hvis du skal på en fjelltur, bør du sørge for å ha et par gode fjellstøvler som gir god støtte og grep. Hvis du derimot skal på en sykkeltur, er det viktig å ha en solid sykkel med riktig størrelse og type dekk.

Tips for å velge riktig utstyr:

 • Gjør research på hvilket utstyr som anbefales for den aktuelle aktiviteten
 • Prøv utstyret før du kjøper det for å sikre at det passer godt og er komfortabelt
 • Sjekk anmeldelser og anbefalinger fra andre friluftsentusiaster
 • Ta hensyn til værforholdene og sesongen når du velger utstyr

Velge passende klær

I tillegg til riktig utstyr er det også viktig å velge passende klær for friluftsaktiviteten. Klærne bør være funksjonelle, komfortable og beskytte deg mot vær- og temperaturforholdene. For eksempel, hvis du skal på en vintercampingtur, bør du ha varme og isolerende klær som holder deg tørr.

Tips for å velge passende klær:

 • Velg klær lagvis, slik at du kan tilpasse deg forskjellige temperaturer
 • Velg klær som er laget av pustende materialer for å unngå overoppheting
 • Sjekk værmeldingen og tilpass klærne etter forholdene
 • Ha alltid med ekstra sett med klær i tilfelle uforutsette hendelser

Faktorer å vurdere når du velger friluftslivsutstyr og klær

Kvalitet og holdbarhet

Når du velger friluftslivsutstyr og klær, bør du alltid vurdere kvaliteten og holdbarheten. Dette er spesielt viktig hvis du planlegger å bruke utstyret over lengre tid eller i krevende terreng. Velg produkter fra anerkjente merker som er kjent for sin pålitelighet og holdbarhet.

Faktorer å vurdere for kvalitet og holdbarhet:

 • Materiale: Sjekk hvilke materialer utstyret er laget av, og om de er slitesterke og vanntette.
 • Konstruksjon: Vurder sømmer, glidelåser og andre detaljer for å sikre god konstruksjon.
 • Anmeldelser: Les anmeldelser fra andre brukere for å få innsikt i holdbarheten til utstyret.

Komfort og passform

Friluftsliv kan være krevende, og det er derfor viktig å velge utstyr og klær som er komfortable og har riktig passform. Klær som er for stramme eller for løse kan begrense bevegelsesfriheten din og føre til ubehag. Utstyr som ikke passer godt kan også påvirke prestasjonen din.

Faktorer å vurdere for komfort og passform:

 • Størrelse: Velg riktig størrelse basert på produsentens størrelsesguide.
 • Justering: Sjekk om utstyret har justeringsmuligheter for å tilpasse seg din kropp.
 • Test: Prøv utstyret før du kjøper det for å sikre at det passer godt og er komfortabelt.

Vanlige feil folk gjør når de velger utstyr og klær til friluftsliv

Manglende research

En vanlig feil folk gjør er å ikke gjøre tilstrekkelig research før de kjøper utstyr eller klær til friluftsliv. Dette kan resultere i feilkjøp eller valg som ikke passer til den aktuelle aktiviteten eller sesongen.

Tips for å unngå manglende research:

 • Gjør grundig research på hvilket utstyr og klær som anbefales for den spesifikke aktiviteten.
 • Les anmeldelser og anbefalinger fra erfarne friluftsentusiaster.
 • Besøk friluftsbutikker og få veiledning fra eksperter.

Feil valg av størrelse

En annen vanlig feil er å velge feil størrelse på utstyr eller klær. Dette kan føre til ubehag, begrenset bevegelsesfrihet eller dårlig ytelse.

Tips for å unngå feil valg av størrelse:

 • Følg produsentens størrelsesguide nøye.
 • Prøv utstyret eller klærne før du kjøper dem for å sikre at de passer godt.
 • Sjekk om det er muligheter for justeringer for bedre tilpasning.

Anbefalinger for å velge riktig friluftslivsutstyr og klær basert på sesong

Vår og sommer

I vår- og sommersesongen er det viktig å velge utstyr og klær som tåler varmere temperaturer, samtidig som de beskytter mot sol, insekter og værforandringer. Lettvektige materialer og solbeskyttende klær er gode alternativer.

Anbefalinger for vår- og sommersesongen:

 • Bruke solbeskyttende klær, inkludert en solhatt, solbriller og lette, pustende klær.
 • Velg sko som er komfortable og gir god støtte for lange turer eller aktiviteter på ulendt terreng.
 • Ha med insektsmiddel for å beskytte mot mygg og flått.

Høst og vinter

I høst- og vintersesongen er det viktig å velge utstyr og klær som holder deg varm, tørr og trygg i kaldere temperaturer. Lag-på-lag-prinsippet er særlig nyttig for å regulere kroppstemperaturen.

Anbefalinger for høst- og vintersesongen:

 • Bruk isolerende klær som ullundertøy, fleecegensere og vindtette jakker.
 • Vurder bruk av lag-på-lag-prinsippet for bedre temperaturregulering.
 • Ha med ekstra sett med varme klær, hansker, lue og skjerf i tilfelle værforandringer.

Oppsummering

Å velge riktig friluftslivsutstyr og klær er avgjørende for en vellykket opplevelse i naturen. Med disse ti tipsene kan du være trygg på at du har det nødvendige utstyret for å nyte friluftslivet på best mulig måte.

Først og fremst er det viktig å tenke på hvilken aktivitet du skal delta i, og tilpasse utstyret deretter. Vær oppmerksom på værforholdene og årstiden, samt terrenget du skal ferdes i. Velg klær og sko som er egnet for dette, med god isolasjon og vanntetthet.

Videre er det essensielt å investere i kvalitetsutstyr. Hold deg unna billigere alternativer som kan gi dårlig beskyttelse eller komfort. Velg produkter fra anerkjente produsenter som har bevist sin pålitelighet over tid.

For å sikre god plass til alt nødvendig utstyr, bør du vurdere størrelsen på ryggsekken din. Ha en liste over hva du trenger å ta med deg, og sørg for at sekken har tilstrekkelig kapasitet til dette.

Tenk også på sikkerhet under turen ved å ha med førstehjelpsutstyr, kart og kompass. Dette vil bidra til et trygt og problemfritt eventyr i naturen.

Til slutt, husk at friluftsliv handler om å nyte naturen og oppleve nye ting. Ta deg tid til å sette pris på øyeblikkene og skape minner som varer livet ut

 • Roger Hansen

  Hei! Jeg er Roger Hansen. Fra jeg var liten har jeg alltid følt meg hjemme ute i naturen, enten det er på en fjelltur eller ved et bål under stjernene. Friluftsliv er ikke bare en hobby for meg – det er en lidenskap. Jeg elsker å dele mine erfaringer og tips med andre, og håper at mine artikler her på Teltlivet inspirerer deg til å ta et steg nærmere naturen.

Leave a Comment